Kentsel Dönüşümün Amacı Nedir?
Özellikle de son 2 yıllık süreçte hız kazanan projeler ile adını sıklıkla andığımız Kentsel Dönüşüm Projeleri ülkemiz için çok büyük bir önem taşımaktadır.
Son yaşanılan büyük İstanbul depremi ile beraber ortaya çıkan büyük can ve mal kayıpları Türkiye'de kentsel dönüşümünün önemini bir kere daha ortaya koymuş ve bu sorunun tek çözümünün kentsel dönüşüm olduğunu kanıtlamıştır. Peki, kentsel dönüşümün amacı nedir?
Neden Kentsel Dönüşüm?
Kentsel dönüşümün en önemli amacı daha yaşanır ve daha modern şehirler oluşturmaktır. Türkiye'de çarpık kentleşme ve gecekondu sorunu en büyük sorunlardan biri olup bu sorunun en kolay çözümü kesinlikle kentsel dönüşüm projelerini başarı ile hayata geçirmektir. Başta İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere çok göç olan şehirlerimizde yaşanan çarpık kentleşme sorunu hem depreme dayanıksız bina sayısının fazla olmasına hem de şehrin siluetinin bozulmasına neden olmaktadır.
İşte kentsel dönüşüm projeleri sayesinde bu iki sorunda ortadan kaldırılmakta, depreme dayanıksız olan binalar yıkılarak yerine depreme dayanıklı yaşam alanları inşa edilmektedir. Aynı zamanda planlı yapılaşma yaşandığı için de şehrin silueti düzeltilmekte ve çok daha modern, yaşanılabilir şehirler inşa edilmektedir. Yeni yapılan projelerde bağlantı yolları ile ulaşım sorunu çözülmekte, yeşil alanlar ve yürüyüş parkurları yapılarak insanlara daha iyi koşullar altında yaşama fırsatı verilmektedir.
Kentsel Dönüşüm Nasıl Başvurulur?
Kentsel dönüşüme başvuruda bulunmak isteyen taşınmaz sahiplerinin tek yapmaları gereken riskli yapı raporu çıkartmaktır. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yer alan kentsel dönüşüm departmanına başvuruda bulunabileceğiniz gibi çevrenizde bulunan kentsel dönüşüm değerlendirme lisansı alan firmalara da başvuruda bulunmanız mümkündür. Riskli yapı raporu alınan tüm binalar ve taşınmazların kentsel dönüşüm için devlet tarafından sunulan haklardan yararlanmalarına izin verilmektedir.
Kentsel Dönüşüme Evimi Vermek İstemiyorum
Riskli bölge ilan edilen yerlerde taşınmaz sahiplerinin başvurusu aranmaksızın devlet tarafından riskli yapı analizi yapılmaktadır. Taşınmaza ait riskli yapı raporu çıkması durumunda taşınmaz sahibinin bu rapora itiraz etme hakkı bulunur. Kentsel dönüşüme itiraz hakkı 15 gündür. Bu sürede itiraz etmeyen kişiler raporu kabul etmiş sayılır, itiraz eden kişiler için ise ikinci bir değerlendirme yapılır. Yine riskli yapı raporu verilirse bu durumda 60 gün içinde taşınmazın tahliyesi zorunludur. İtiraz etme ya da ben evimi kentsel dönüşüme vermek istemiyorum deme hakkı ne yazık ki yoktur.