Konutlarda Doğalgaz ve Elektrik Sayaçları Okunmayacak! Faturalar Nasıl Hesaplanacak?

EPDK tarafından yapılan son dakika açıklaması ile koranavirüs salgını nedeni ile 3 ay boyunca elektrik ve doğalgaz sayaç okuma işlemine ara verileceği duyuruldu.
Konutlarda Doğalgaz ve Elektrik Sayaçları Okunmayacak! Faturalar Nasıl Hesaplanacak?

EPDK tarafından yapılan son dakika açıklaması ile koranavirüs salgını nedeni ile 3 ay boyunca elektrik ve doğalgaz sayaç okuma işlemine ara verileceği duyuruldu. Konutlarda ve işyerlerinde artık elektrik ve doğalgaz faturaları hesaplaması için sayaç okunmayacak! Peki, konutlarda doğalgaz ve elektrik faturası nasıl hesaplanacak, faturalar ertelendi mi, fatura hesaplaması nasıl olacak, vatandaş kullanmadığı elektrik ve doğalgazın parasını mı ödeyecek? Soruların yanıtları haberimizde...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yapılan açıklama Türkiye gündemine adeta bomba gibi düştü.



Pek çok kişi söz konusu kararı elektrik ve doğalgaz faturalarına erteleme olarak algılarken bazı kişiler ise geçen sene yapılan kullanım nedeni ile kesilecek faturaların bu sene bir daha okunmayacağı ve hesaplanmayacağı şekilde algılındı.



SON DAKİKA! DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FATURALARI ERTELENDİ Mİ?



Hayır, ne yazık ki milyonlarca kişinin beklediği fatura erteleme müjdesi gelmedi. Söz konusu karar sayaç okumalarına ara verilmesini içerdi.



Ancak sayaç okumama nedeni ile fatura kesilmesine ara verilmeyecek. EPDK bu süreçte fatura hesaplamasını kıyas yöntemi ile gerçekleştirecek.



KONUTLARDA ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURALARI NASIL HESAPLANACAK?



Konu hakkında açıklama yayımlayan EPDK "Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır." diyerek süreç hakkında bilgilendirmede bulundu.



Yapılan açıklamaya göre söz konusu süreçte hesaplama şu şekilde yapılacak;



Mayıs ayı elektrik ve doğalgaz faturaları için örnek hesaplama için 2019 senesi ve 2018 senesinde gerçekleştirilen tüketimler üzerinden kıyas hesaplaması yapılacak.



Geriye dönük 2 senelik bu rakamlar üzerinden kıyas hesaplaması yapılarak ortalama fatura hesaplaması gerçekleştirilecek ve bunun üzerinden tüketiciye fatura kesilecek.



3 ay boyunca fatura hesaplamaları bu şekilde gerçekleştirilecek ve vatandaş bu süreçte fatura ödemeye devam edecek.



3 ayın sonunda ise sayaç okumaları yeni bir karar alınmazsa tekrar başlayacak. Vatandaşın elektrikv e doğalgaz sayaçları okunmaya başlanacak.



3 aylık gerçek tüketim bedeli ile vatandaşa kesilen kıyas tüketim bedeli karşılaştırılıacak.



Örneğin bu süreçte 200 metreküp kıyas doğalgaz faturası kesilen vatandaşın gerçek kullanım miktarı 250 metreküp ise aradaki 50 metreküplük fark vatandaşa yeni faturada fark olarak yansıtılacak.



Vatandaşın gerçek tüketim bedeli 150 metreküp olarak gerçekleştiyse bu durumda vatandaşın ödemiş olduğu 50 metreküplük fazla para yeni faturasında indirim olarak uygulanacak.



Emlak365.com