KYK Burs Borcu İptal Olan Öğrenci Emsal Oldu!

Yıllar ardından hazırlık sınıfında okuduğu ve başarısız olduğu döneme ilişkin KYK borcunun kaldığını öğrenen öğrenci mahkemeye müracaat etti.
KYK Burs Borcu İptal Olan Öğrenci Emsal Oldu!

Yıllar ardından hazırlık sınıfında okuduğu ve başarısız olduğu döneme ilişkin KYK borcunun kaldığını öğrenen öğrenci mahkemeye müracaat etti. Bu kapsamda borcunun krediye çevrilmesini istiyordu. Mahkeme ise öğrencinin haklı olduğuna karar verdi. Öğrencinin avukatı ise artık bunun diğerleri için emsal bir karar olduğunu belirtti.

Mahkeme Ne Yönde Karar Verdi?

Kahramanmaraş’ta ikamet eden D.U, üniversitede okurken Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nden burs almıştı. Ancak öğrenci bu dönemde hazırlıkta başarısız olduğunu ve bursun ise onun için fayda sağlamadığını belirtti. Bunun üzerine yıllar sonra öğrendiği KYK borcunun ise krediye çevrilmesini talep ederek mahkemeye başvurdu.

Öğrenci açtığı davayı kazandı. D.U’nun avukatı ise temyiz üzerine dosyada inceleme yapan Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin 18 bin 486 TL’lik krediyi iptal ettiğini belirtti. Bu dava sonucunun ise aynı durumu yaşayan kişiler için bir emsal olduğu belirtiliyor.

Üniversiteyi kazanan ve hazırlık sınıfı için KYK bursundan yararlanırken başarısız olan, ardından borcunun kredilendirmesi talebine yanıt bulmayanlar, mahkemeye başvuru yapabilecekler. Bu gibi bir durum karşısında ise borçlarının iptalinin talep edilebileceği belirtiliyor.

Aynı Durum Üniversitede Yaşanırsa Dava Hakkı Bulunuyor!

Diğer yandan aynı durumu halen öğrenime devam ederken yaşayan öğrencilerin de borcu geç fark etmeleri halinde ve aynı şartların oluşması söz konusu ise dava açabilecekleri ifade edildi. Avukat yaptığı açıklamada bu gibi bir durumun okurken gerçekleşmesi halinde, borcun iptali ardından yeni bursun bağlanması ile yeni sınıfın okunmaya devam edileceğini belirtti.

Bu davaya ilişkin bilgilerin gündeme yansımasındaki sebep ise aynı durumu yaşayan çok sayıda öğrencinin bulunması ve dava sonuncun emsal karar olarak görülmesi oldu. Bu öğrenciler artık dava yoluna gidebilecekler. Mahkeme öğrenciyi haklı bularak borca ilişkin iptali sağladı. Bu kapsamda 18 bin 486 TL’ye ulaşmış olan gecikmiş borcun ödemesi öğrenciden talep edilmedi.