Mahkemeden 10 Günlük Evliliğe 5 Yıl Nafaka Kararı!

Gaziantep'te O.D. isimli vatandaş S.D. isimli kadınla 10 gün evli kalıp boşandıktan sonra mahkeme tarafından 5 yıl tedbir nafakası ödemek zorunda kaldı.
Mahkemeden 10 Günlük Evliliğe 5 Yıl Nafaka Kararı!

Türkiye'de tartışılan nafaka davalarına bir örnek de Gaziantep'ten geldi. Özel bir yayın kuruluşunda çalışan O.D. isimli şahıs S.D. isimli kadınla evlendi. S.D. 10 gün sonra herhangi bir gerekçe göstermeden evden ayrıldı. Çok geçmeden de mahkemeye başvuran S.D. kocasıyla anlaşamadığı gerekçesiyle çekişmeli boşanma davası açtı.

10 GÜN EVLİLİĞE 5 YIL NAFAKA

Açılan boşanma davası Gaziantep 2. Aile Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti kadını tam kusurlu bulurken erkeğin bir kusuru olmadığına karar verdi. Ancak kararın devamında O.D.'yi şok eden bir hükme varıldı. Mahkeme 10 gün devam eden ve herhangi bir gerekçe göstermeden evi terkeden S.D.'ye O.D.'nin 5 yıl süreyle tedbir nafakası ödemesine karar verdi.

Mahkemenin verdiği karara O.D. avukatı aracılığıyla itiraz etti. O.D.'nin avukatı Zuhal Kılınç bir açıklama yaparak, “Mahkeme böyle bir hükme varmamalıydı. Tedbir nafakasında kusur durumu dikkatealınmalıdır. Bu kararı adil bulduğumuzu söyleyemem. Bu nedenle de itirazda bulunduk. Yeniden değerlendirilip daha adil bir karar alınacağına inanıyoruz.” dedi.

SÜREÇ UZAYACAK

Ayrıca hukuki sürecin uzun sürebileceğini belirten Avukat Zuhal Kılınç Saraç, “Kararı üst mahkemeye taşıdık. Lakin mahkemelerin yoğunluğu süreci uzatabilir. Dosya şu anda istinaf mahkemesinde bulunuyor. Burada 2 yıl bekleyebilir. Ardından da başlarsa Yargıtay süreci de 2 yıl sürebilir. Bu durumda mahkemenin verdiği karar geçerli olacak ve müvekkilim tedbir nafakasını ödemek zorunda kalacak. Bu haksız ve hukuka aykırı bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

MAHKEME KUSURA BAKMALIYDI

Tedbir nafakası hakkında bilgi veren Zuhal Kılınç Saraç, “Hakimler genelde davanın devamında eşlerin barınması, geçimi, malların yönetimi ve çocukların bakımları ve korunmaları gibi hususlarda tedbir nafakası kararı veriliyor. Bu bir önlemdir. Taraflardan birisi ağır veya tam kusurluysa karşı taraf karar kesinleşinceye kadar bu nafakayı ödüyor. Bu da başka sorunları doğuruyor. Tedbir nafakasında kesinlikle kusu durumu değerlendirilmeli ve ona göre karar verilmelidir.” şeklinde konuştu.