Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Açıkladı! Okullar Yeniden Kapanacak Mı?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk son dönemlerin oldukça merak edilen sorularına yanıt verdi. Bakan Selçuk okullarının kapanmasından, yaz tatiline kadar çeşitli son dakika açıklamaları yaptı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Açıkladı! Okullar Yeniden Kapanacak Mı?

Türkiye'de koronavirüs sürecinde çok olumsuz etkilenen alanların başında eğitim geliyor. Milyonlarca öğrencinin eğitimleri ölümcül salgın nedeniyle aksadı. Şimdi de koronavirüs vaka sayıları yeniden yükselmeye başlayınca okulların kapanıp kapanmayacağı gündem oldu. Bu konuda en yetkili isim olan Milli Eğitim bakanı Ziya Selçuk son dakika açıklamaları ile gündem belirledi.

OKULLAR KAPANACAK MI?

CNN Türk'te canlı yayına çıkan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Biz koronavirüs sürecinde okullarımızın durumunu ve atılması gereken adımları net şekilde belirleyebilmek amacıyla günlük ve hatta anlık takip yapıyoruz. Bugün risk haritasına baktığımızda hangi illerde okullar kapanmalı ve hangi illerde eğitime devam edilmeli şeklinde bir öngörümüz var. Ancak Türkiye'de yerinde karar uygulamasına geçildi. Her il kendi kararını kendisi veriyor. Bir risk görüldüğü anda yüz yüze eğitime kısıtlama getirilebiliyor. Biz de bunları büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz. Çocuklarımızın bu süreçte kayıpları oluyor. Ancak bunun da farkına vararak hareket ediyoruz. Okullar kapanması gerekirse yine kapanabilir. Önce çocuklarımızın sağlığı, sonra eğitim gelir. Eğitimde eksik kalınanları telafi ederiz ama sağlığın telafisi yok.” dedi.

Eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çeken Bakan Ziya Selçuk, “Bizim işimiz eğitimde sorun yaşanmamasını sağmak ve eğer sorun yaşanıyorsa çözmektir. Şu anda tüm dünyada eğitim alanında bazı sorunlarla mücadele ediyor. Bizler de çok büyük bir mücadeleyi vermeye devam ediyoruz. Ancak Türkiye'de uzaktan eğitimdeki başarısı net şekilde ortadadır. Bu konuda dünyanın en iyi ilk 5 ülkesinden birisiyiz. Biz çocuklarımızın okullarında olmalarını istiyoruz. Yüz yüze eğitim bizim önceliğimiz. Ancak bunu gerçekleştiremediğimiz noktada devreye soktuğumuz sistemin dünyada dahi ses getirmiş olması azımsanmayacak bir başarıdır. Kontrollü bir şekilde tüm okullarımızı açacağız.” ifadelerini kullandı.

ÜCRETSİZ TABLET DAĞITIMI

Dağıtımı yapılan bedava tabletler konusuna da değinen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bu konuda büyük spekülasyonlar yapılıyor. Benim tavsiyem yalnızca resmi kaynaklardan gelen bilgilerin dikkate alınmasıdır. Biz Milli Eğitim bakanlığı olarak tablete erişemeyen 1,5 milyon öğrencimiz var diye açıklama yaptık. Bu Türkiye'ye özgü bir durum değil. Bugün Fransa'ya gidin, Kanada'ya gidin oranlayın aynı rakamlar karşınıza çıkar. Çünkü ülkeler böyle bir salgın durumunu hesap edemediler. Bu beklenti içerisinde olmayınca hazırlık da yapmıyor o kaynağınızı daha acil konulara ayırıyorsunuz. Biz yine de 750 bin öğrencimize tablet dağıtımı yaptık. Çocuklarımız yalnızca tablet almadılar. Aynı zamanda hazır internet paketi olan bir cihaz kullanmaya başladılar. Ayrıca bu tabletlere çevrimdışı olarak kullanılabilecek çok sayıda içeriği de yükledik.” şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin aşılanması konusuna da değinen Bakan Ziya Selçuk, “Bakıldığında dünyada öğretmenlerin koronavirüs aşılarını tamamladıktan sonra okulları açayım diyen bir ülke olmadığını görüyoruz. Biz İngiltere ve Almanya gibi öğretmenlerini ikinci grupta aşılayan ülkeler arasındayız. Aşı tedariğinde sorun olmadıkça hızlı şekilde aşılama devam ediyor.” dedi.

2021 YAZ TATİLİ NE ZAMAN?

Yaz tatili hakkında da değerlendirme yapan Bakan Ziya Selçuk, “2 Temmuz'a kadar okulları açık tutma kararı aldık. Ara tatili de kaldırdığımızı daha önce duyurmuştuk. Ancak önümüzü göremiyoruz. Bir olumsuz durum gelişirse bu 2 Temmuz'u da erteleyebiliriz. Şu andaki karar 2 Temmuz'dur ama değişmez değildir. Ayrıca yaz tatili boyunca da gönüllülük esasıyla ihtiyaç duyulan seviyelerde yüz yüze eğitime devam etme düşüncesindeyiz.” ifadelerini kullandı.