Mimar Sinan'ın 500 Yıllık Eseri Kahvaltı Salonu Oldu İddiası
Türkiye'de tarihi yapıların korunması ve bu yapıların kullanılmasına dair tartışmalar uzun bir süredir yapılıyor. Bugün gündeme bu kapsamda Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden birisi olarak gösterilen İstanbul Fatih'teki haseki Hürrem Sultan Külliyesi geldi. 2010 ile 2012 yılları arasında bu eser Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olan bir yapı olarak Haseki Hürrem Sultam Külliyesi'nin son durumu eleştirileri beraberinde getirdi.
MİMAR SİNAN'IN ESERİ KAHVALTICI OLDU İDDİASI!
Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafa göre Haseki Hürrem Sultan Külliyesi'nin bir kısmı şu anda kahvaltı salonu olarak kullanılıyor. İlgili kısmı kiralayan vatandaş işletmeyi açınca çok garip bir görüntü ortaya çıktı. Şu anda Külli-Ye Kahvaltı Salonu olarak hizmet veren yapı aslında Mimar Sinan'ın ilk büyük selatin projesi olarak tarihe malolmuş bir mimari eserdir. Bundan dolayı yeni durum tepki çekmeye devam ediyor.
MÜZE OLMASI İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAMLANMIŞTI AÇIKLAMASI
Mimar Sinan'ın çok önemlieserlerinden birisinin amacının dışında kullanılmasına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat tepki göstererek, “Haseki Külliyesi, Mimar Sinan'ın ilk eserlerinde birisidir. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde çalıştığım sırada bu yapının üzerinde 3 yıl emek verip müzesini hazırlamıştım. Vitrini olsun, belgeseli olsun, logosu olsun, kitabı olsun herşeyini tamamlamıştık. Bu haliyle Diyanet İşleri Başkanlığı'na devri yapıldı. 10 yıldır bahçesinde lahana yetiştiriyorlar. Vakıf eseri kahvaltıcı olmuş çok mu?” dedi.
HASEKİ HÜRREM SULTAN KÜLLİYESİ YAPIM TARİHİ
Kanuni Sultan Süleyman'ın hasekisi Hürrem Sultan'ın banisi olduğu yapıdır. Bizans döneminde Kuru Tepe ve daha sonra Avrat Pazarı denilen yerde inşa edilmiştir. Haseki Hürrem Sultan Külliyesi, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Haseki Camisi, Mimar Sinan'ın 1538'de mimarbaşı olduktan sonra inşa ettiği ilk kagir ve kubbeli camidir. Haseki Hürrem Sultan Külliyesi yapımından bugüne kadar çok sayıd aafetle karşılaşmış ve bu nedenle çeşitli onarım çalışmalarıyla karşı karşıya kalmıştır.