Normalleşme Takvimi Belli Oldu! Temmuz Ayında Salgın Öncesine Dönüş Başlıyor!

Koronavirüs salgını pek çok görüşmeyi, iş hayatına dair çalışmaları, denetimleri ve kursları ertelemişti.
Normalleşme Takvimi Belli Oldu! Temmuz Ayında Salgın Öncesine Dönüş Başlıyor!

Koronavirüs salgını pek çok görüşmeyi, iş hayatına dair çalışmaları, denetimleri ve kursları ertelemişti. Bunun ardından hükümet normalleşme planını yavaş yavaş açıklamaya başladı. Salgında ikinci bir dalga olmazsa Temmuz ayı ortasında salgın önceki dönemdeki işleyişe dönülmesi bekleniyor.

11 Mart tarihinde salgınla mücadele Türkiye için başlamış ve ilk vakanın ortaya çıkması ile birlikte neredeyse tüm hayat durdurulmuştu. Bununla birlikte pek çok çalışmaya ara verilmiş hayat sadece pandemi sürecine kilitlenmişti. Mart ayından itibaren gündeme gelmesi beklenen toplu iş sözleşmeleri, yük tespiti çalışmaları ve işçilerle işverenleri yakından ilgilendiren pek çok çalışmanın salgın sonrası dönemde ele alınmasına karar verilmişti. Bunun ardından alınan karar sonrasında tüm çalışmaların Temmuz ayı ortasından itibaren görüşülmeye başlanacağı ifade edildi.



Sendika üye sayılarının tespit edilmesi için her yıl 15 Mayıs tarihinde bir toplantı yapılıyordu. Bu yıl toplantının 15 Temmuz tarihinden sonra rahatlıkla yapılması ve tüm konuların ele alınması bekleniyor.



Normalleşme Takviminde Başka Neler Var?



Hükümet tarafından alınan tavsiye kararları ve salgının gidişatı sonrasında bazı kararlar alındı. Normalleşme takvimi bu kararlar neticesinde hazırlandı. Bunun ardından Kurban Bayramı sonunda ara verilmiş olan sosyal güvenlik denetimlerinin yeniden başlaması bekleniyor.



Bazı kurumlara salgın nedeniyle iş sağlığı ve güvenliği incelemeleri yapılamamıştı. Yerinde yapılan bu tür uygulamaların son dönemlerde eksikliği gündeme gelmişken denetimlerin 1 Haziran tarihi ile birlikte yeniden başlaması bekleniyor. Kurban Bayramı sonrasında takvimdeki normalleşmenin iş hayatını olumlu etkilemesi bekleniyor ancak o tarihe kadar Ramazan Bayramı sonrasında vaka ve ölüm sayılarının yeniden elden geçirilmesi planlanıyor.



Yapılmayan Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGP primleri ödemeleri takvimine uygun olarak belirlendiği gibi 1 Temmuz tarihinden itibaren devam ettirilebilecek. Pek çok mesleki eğitim kursuna bu süreçte ara verilmişti. Bunun ardından ağustos ayından itibaren yeniden kursların gerekli önlemler çerçevesinde başlaması bekleniyor. Bu takvimde vaka ve salgının durumunun etkili olacağı belirtiliyor.



emlak365.com