Normalleşme Ters Tepti! Türkiye Kızardı Kabine Toplantısıyla Yasaklar Geri Mi Gelecek?

Sağlık Bakanlığı tarafından yeni risk haritası yayımlandı. Türkiye'nin çok büyük kısmı turuncu ve kırmızı hale büründü. Türkiye'nin çok büyük kısmının yeniden riskli ve çok riski grupta yer almasının ardından ise sokağa çıkma yasaklarının, tedbirlerin geri getirilmesi gündemde. İşte salgında son durum.
Normalleşme Ters Tepti! Türkiye Kızardı Kabine Toplantısıyla Yasaklar Geri Mi Gelecek?

Koronavirüs salgınında illerin risk durumunu gösteren harita yenilendi. Normalleşme sürecinin üzerinden 3 haftalık süreç geçmesiyle birlikte birçok şehirde vaka artışları dikkat çeken seviyeye ulaştı. Birçok şehir riskli ve çok riskli grubu geçerek turuncu ve kırmızı renge büründü.

Salgında hemen hemen tüm şehirlerde vaka sayılarının artması, risk oranlarının yükselmesi ise yasakların ve tedbir önlemlerinin geri gelip gelmeyeceğini merak ettirdi. İşte son salgında oluşan son durum.

VAKA SAYILARI ARTTI İLLERİN RENKLERİ DEĞİŞTİ

Bilindiği üzere illerin renk durumu risk oranını gösteriyor. Yüz binde bir vaka oranlarına göre yapılan risk değerlendirmesiyle iller, (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak gruplandırılıyor. Mavi renk risksiz şehirleri temsil ederken sarı az riskli, turuncu riskli, kırmızı çok riskli şehirleri gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı'nca son açıklanan Türkiye'de haritasında ise renkler neredeyse kırmızı ve turuncududan oluşuyor. Öyle ki yeni risk haritasına göre ülkede 41 milyon vatandaş turuncu grupta olan şehirlerde 32 milyon vatandaş ise kırmızı olan şehirlerde yaşıyor.

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ KIRMIZI RENKLİ İLLER

Yeni açıklanan salgın haritasında 25 şehir çok yüksek risk grubunda bulunan iller listesinde bulunuyor. Kırmızı grupta yer alan bu şehirler ise şu şekilde listelendi.

Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Kayseri, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Osmaniye, Kilis, Adıyaman, Konya, Aksaray, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Gümüşhane.

Yüksek riskli, kırmızı şehirde yaşayanların sayısı 32 milyon civarında.

Normalleşme Ters Tepti! Türkiye Kızardı Kabine Toplantısıyla Yasaklar Geri Mi Gelecek?

TURUNCU İLLERİN LİSTESİ ARTTI

Turuncu renk grubunda bulunan illerde yani riskli şehirlerde yaşayan insanların sayısı ise 42 milyon seviyesinde. Bu grupta toplam 41 şehir bulunuyor. Türkiye genelinde şehirler en fazla bu grupta bulunuyor.

Kütahya, Bursa, Erzurum, Düzce, Zonguldak, Sakarya, Bilecik, Ardahan, Iğdır, Hatay, Malatya, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Adana, Çorum, Nevşehir, Niğde, Mersin, Karaman, Kırıkkale, Isparta, Burdur, Çankırı, Karabük, Bartın, Eskişehir, Ankara, Bolu, Afyonkarahisar, Denizli, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Erzincan, Tunceli, Bayburt, Kahramanmaraş, Gaziantep, Antalya.

MAVİ VE SARI RENKTE OLAN İLLER

Risk oranının az olduğu illeri gösteren mavi renkteki grupta toplam 3 şehir bulunuyor. Bunlar Şırnak, Hakkari, Siirt oldu. Sarı renkte olan şehirlerin sayısı ise 12'ye düştü. Az riskli grupta bulunan şehirler arasında Kars, Ağrı, Muş, Diyarbakır, Mardin, Batman, Van, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Uşak, Şanlıurfa yer alıyor.

Normalleşme Ters Tepti! Türkiye Kızardı Kabine Toplantısıyla Yasaklar Geri Mi Gelecek?

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNE TOPLANTISIYLA YASAKLAR GERİ Mİ GELECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir önceki kabine toplantısında salgında yaşanan son duruma dair açıklamalarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında vaka sayılarında yaşanan artışa dikkat çekmiş ve bu durumun ilk normalleşme sürecinde yaşanan rehavet nedeniyle olabileceğini ifade etti.

Normalleşme sürecinin iki hafta daha uygulanacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan vaka sayılarında yaşanan artışın devam etmesi durumunda ise yasakların geri gelmesinin kabine toplantısında ele alınacağını işaret etti.

Kabine Toplantısı Ne Zaman?

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı Mart ayının son günlerinde 29 Mart Pazartesi günü yapılacak. Bir sonraki hafta başında yapılacak toplantı sonrası ise yasakların yeniden uygulanıp uygulanmayacağına dair kararlar açıklanacak.