Normalleşmede İlk Yerel Karar! Tüm Gıda, Alıveriş İndirim Kampanyası Yasaklandı

Koronavirüs salgını kapsamında iller kendi durumlarına göre yasakları uygulamaya devam edecekler.
Normalleşmede İlk Yerel Karar! Tüm Gıda, Alıveriş İndirim Kampanyası Yasaklandı

Koronavirüs salgını kapsamında iller kendi durumlarına göre yasakları uygulamaya devam edecekler. Bu kapsamda düşük risk grubunda yer alan illerde tedbirler, sokağa çıkma yasaklamaları, işletmelerin durumları esnetilecek. Yüksek risk grubunda yer alan şehirlerde yasaklar devam edecek gerekirse artırılacak.

Salgın ile mücadelede uygulanacak bu düzenleme sonrasında yüksek risk grubunda bulunan kentlerde valilikler harekete geçtiler. Yasakların durumuna göre İl Hıfzıssıhha Kurulları toplantılarda yeni kararlar üzerinde görüştüler. Bu kararların ilki ise yüksek risk grubunda bulunan Aksaray için geldi.

YÜKSEK RİSK GRUBUNDA BULUNAN İLDEN İLK SALGIN YASAĞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan yerinde karar uygulaması kapsamında il yönetimleri kendilerine göre salgın yasakları alabilecekler. Bakanlığın ilan ettiği kırmızı grup (çok yüksek riskli iller), turuncu grup (yüksek riskli iller), sarı grup (orta riskli iller) ve mavi grup (az riskli iller) şehirde vaka sayılarının artmaması için uygulamaları devreye alacaklar.

Bu kapsamda çok yüksek risk sınıfında yer alıp kırmızı grupta yer alan Aksaray'da İl Hıfzıssıhha Kurulu bu alanda ilk yerel kararlardan birisini aldı. Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, toplantının ardından yazılı açıklamada bulundu.

Normalleşmede İlk Yerel Karar! Tüm Gıda, Alıveriş İndirim Kampanyası Yasaklandı

Yazılı Açıklama Geldi

Toplantının ardından yayımlanan yazılı açıklamada, salgına karşı en önemli savunma mekanizması olan temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmasına vurgu yapıldı. Açıklamanın devamında ise alınan yerel karar duyuruldu. İl Hıfzıssıhha Kurulu açıklamasında zincir marketlerde dahil olmak üzere indirim kampanyası yapılmayacağı ilan edildi.

İşte O Karar Maddesi

Kırmızı grupta yer alan ve yüksek riskli iller sınıfında bulunan şehir için İl Hıfzıssıhha Kurulu bundan sonraki dönemde, "Zincir marketler de dahil olmak üzere tüm market ve benzeri iş yerlerinin indirim ve damping adı altında yaptıkları kampanyaların, vatandaşların bir arada bulunarak yoğunluğun ve bulaşın azaltılması amacıyla ikinci bir karara kadar yapılmamasına karar verilmiştir." kararının uygulanacağını duyurdu.

İL VALİLİKLERİ KENDİ KARARLARINI VERECEKLER

Kırmızı ve turuncu grupta bulunan şehirler vaka sayısının artmaması, vaka oranının düşürülmemesi adına buna benzer kararlar alabilecek. Sokağa çıkma yasağı uygulaması bu kentlerde genel uygulamanın dışında valilik kararları ile de uygulanabilecek.