Noterler 5 - 6 Aralık Cumartesi ve Pazar Günü Açık Mı, Hafta Sonu Nöbetçi Noter Var Mı?

Nöbetçi noterlik uygulaması ile vatandaşlar Cumartesi ve Pazar günleri de hafta sonu açık olan noterler üzerinden resmi işlemlerini gerçekleştirme imkanı yakalamıştı.
Noterler 5 - 6 Aralık Cumartesi ve Pazar Günü Açık Mı, Hafta Sonu Nöbetçi Noter Var Mı?

Nöbetçi noterlik uygulaması ile vatandaşlar Cumartesi ve Pazar günleri de hafta sonu açık olan noterler üzerinden resmi işlemlerini gerçekleştirme imkanı yakalamıştı. Ancak koronavirüs tedbir kararları kapsamında Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği arasında imzalanan anlaşma kapsamında nöbetçi noterlik uygulaması ikinci bir karara kadar kapatılmıştı. Peki, noterler açık mı, çalışıyor mu, kaça kadar açık, Cumartesi ve Pazar günleri nöbetçi noter var mı, nöbetçi noterler neden kapalı?

Türkiye Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı arasında imzalanan ortak protokol kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri önceden belirlenerek ilan edilen noterlikler üzerinden nöbetçi noter uygulamasına geçilmişti. Türkiye'nin 81 ilinde uygulanan karar kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri yayımlanan liste kapsamında belirlenen noterlerin açılarak vatandaşlara hizmet vermesi sağlanmıştı.



NÖBETÇİ NOTERLER AÇIK MI, ÇALIŞIYOR MU, BU HAFTA SONU AÇIK NOTER VAR MI?



Hayır, ne yazık ki kapatılan noterlerin açılması yönünde Türkiye Noterler Birliği tarafından alınan bir karar bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere koronavirüs vaka sayısının en hızlı artışı yaşadığı ve pandemi olarak kabul edildiği Mart ayında bakanlıklar birbiri ardına açıklamalar yayımlamış ve yeni tedbir kararlarını duyurmuştu.



Bu kapsamda Adalet Bakanlığı'da Türkiye Noterler Birliği ile ortak bir karara imza atmış ve kapalı ortamda çalışan noterlik çalışanları ile noterde işlem yapmaya gelen kişilerin sağlıklarını korumak adına çalışma saatlerini değiştirmişti. Hafta içerisinde noterler nöbetçi noter sistemine geçirilmiş, bir gün tek sayılı noterler, bir günde çift sayılı noterler olmak üzere nöbet sistemi ile çalışmıya geçilmiş, hafta sonu açık olan noterler ise kapatılmıştı.



Haziran ayı itibari ile Türkiye düşen vaka sayısı sonrasında yeni normale geçiş yapmıştı. Ancak alınan karar ne yazık ki hafta sonu nöbetçi noter uygulamasını kapsamamış ve hafta içi normal çalışma düzenine dönen noterlerin hafta sonu kapalı kalmasına devam edeceği duyurulmuştu. Yapılan son açıklama ile ise aksi yönünde bir karar alınana kadar nöbetçi noterlerin kapalı kalacağı bir kere daha duyuruldu. Bu nedenle 5-6 Aralık 2020 Cumartesi ve Pazar günleri noterler kapalı kalmaya devam edecek.



Emlak365.com