Otomobil Alacaklar Dikkat! Yeni Uygulama Başladı, Noterlerde Güvenli Ödeme Sistemi İkinci El Araç Alım - Satımı İçin Zorunlu Oldu

Otomobil satışları korana virüs salgını sonrasında büyük bir hızla artarken Ticaret Bakanlığı İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında ikinci el araç satışı konusunda çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdi.
Otomobil Alacaklar Dikkat! Yeni Uygulama Başladı, Noterlerde Güvenli Ödeme Sistemi İkinci El Araç Alım - Satımı İçin Zorunlu Oldu

Otomobil satışları korana virüs salgını sonrasında büyük bir hızla artarken Ticaret Bakanlığı İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında ikinci el araç satışı konusunda çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdi. Resmi Gazete ile yayımlanan yönetmelik kapsamında güvenli ödeme sistemi zorunlu hale geldi. Peki, güvenli ödeme sistemi noter nedir, ikinci el araba alınırken parası ne zaman verilir, 2.el araç satışı konusunda ödeme nasıl yapılır, araç satışında noter hesabına para yatırma nereden, nasıl yapılacak? Soruların yanıtları haberimizde...

Korana virüs salgını sonrasında adeta büyük bir patlama yaşayan ikinci el araç piyayası için Ticaret Bakanlığı yeni düzenlemeler içeren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımladı.



Yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında çok sayıda önemli düzenleme hayata geçirilirken bunlardan biride güvenli ödeme sistemi zorunluluğu oldu.



GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NOTER! ARAÇ SATIŞINDA NOTER HESABINA PARA YATIRMA SİSTEMİ NEDİR?



Getirilen yenilik kapsamında ikinci el araç piyasasında hem aracını satmak hem de ikinci el araba almak isteyen kişileri koruma altına almak adına güvenli ödeme sistemi zorunlu hale getirildi.



Otomobil Alacaklar Dikkat! Yeni Uygulama Başladı, Noterlerde Güvenli Ödeme Sistemi İkinci El Araç Alım - Satımı İçin Zorunlu Oldu



Yapılan düzenleme sonrasında vatandaş artık ikinci el araç alırken ödemesini güvenli ödeme sistemi üzerinden yapacak. Noter satış işlemlerini tamamladıktan sonra sisteme onay kodu gönderecek ve aracı alan vatandaşın sisteme yatırdığı para aracı satan kişinin hesabına geçirilecek.



Yani arabasını satan vatandaş ben bu parayı alır mıyım, dolandırılır mıyım endişesi yaşamadan aracının satışını noterden verecek, araba almak isteyen vatandaş ise önden para yatırarak sonradan dolandırılma korkusu yaşamayacak. Bütün işlemler güvenilir bir şekilde yapılacak.



Sistemde araç satışı yapacak olan kişi Ziraat Bankası gibi bu hizmeti sunan bankalar üzerinden internetten başvuru yapacak ve ikinci el araç satışı güvenli ödeme sistemi formu dolduracak. Alıcı tarafın cep telefonu numarasına bir onay kodu gidecek.



Alıcı cep telefonuna giden kod numarası üzerinden açılan hesaba araç satış tutarını yatıracak. Ardından alıcı ve satıcı taraf kendilerine en yakın notere giderek bu kod üzerinden alım satım işlemlerini gerçekleştirecek.



Aracın devir tescil işlemlerinin tamamlanması ile noterden alınan onay sonrasında banka hesaba yatırılan ve güvence altına alınan parayı aracı satan tarafın banka hesabına yatıracak.



Emlak365.com