Oy Kullanmamanın Cezası Ne Kadar 2018

2018 seçimleri için milyonlarca kişi sandık başına giderken bu sene seçimlerin tatil dönemine denk gelmesi pek çok kişiyi oy kullanma konusunda ikilemde bıraktı.
Oy Kullanmamanın Cezası Ne Kadar 2018

2018 seçimleri için milyonlarca kişi sandık başına giderken bu sene seçimlerin tatil dönemine denk gelmesi pek çok kişiyi oy kullanma konusunda ikilemde bıraktı.

Oy Kullanmayanlara Ceza Var Mı 2018



Oy kullanmak vatandaşlık borcu olduğu için tüm partilerin siyasi liderleri vatandaşları oy kullanmaya davet ediyor. Ancak bu sene seçimlerin okulların kapanmasından sonra yaz tatili dönemine gelmesi tatili geçirmek için memleketine giden kişileri zor durumda bıraktı.



Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de yapılacak olan seçimlerde 59 milyon 391 bin 328 vatandaşımız oy kullanacak. 24 Haziran Seçimleri için oy kullanamayacak olan kişiler ise ceza alıp almayacakları hakkında merak etmeye başladı. Peki, seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı? Evet, oy kullanmak vatandaşlık görevi olduğu için oy kullanmayan kişilere YSK tarafından para cezası uygulanmaktadır. 2018 oy kullanmama cezası henüz açıklanmadı. Ancak 1 Kasım seçimlerinde YSK bu tutarı 22 lira olarak uygulamıştı.



Kullanılmayan Oylar Kime Gider 2018



Aslında seçimlerin kaderini kararsızlar olarak ta bilinen oy kullanmayan kişiler belirlemektedir. Çünkü kullanılmayan oylar yok sayılmamakta, bunun yerine uygulanan belirli bir hesaplama yöntemi ile partiler arasında paylaştırılmaktadır. Yani siz iradenizle gidip oyunuzu istediğiniz partiye vermezseniz bu durumda oyunuz iradeniz dışında bir partinin oy oranına katılmaktadır.



Oy kullanmazsam oyum kime gider 2018 sorusunun yanıtı ise oy kullanılan ile göre ve bu ilden çıkarılacak olan milletvekili sayısına göre belirlenmektedir. Ancak genelde kullanılmayan oylar genelde en çok oy alan partilerin işine yaramaktadır. Yine partilerin baraj oranları da seçimlerde belirleyici rol üstlenmekte olup "seçimde barajı geçemeyen partilerin oyları ne oluyor?" sorusunun yanıtı ise bu parti milletvekili çıkarma hakkını elde edememektedir. Yani barajı geçen partiler o ilden çıkarılacak olan milletvekili sayısını kendi aralarında oy oranlarına göre paylaşmaktadır.



Emlak365.com