Özel Araçla Seyahat Etmek Yasaklandı Mı? İşte Şehirlerarası Seyahat Kısıtlamasının Yeni Kuralları!

Dün yapılan kabine toplantısında Türkiye'de kısmi kapanma kararları alınmış ve bu kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni tedbirler arasında sıraladığı tedbirlerden birisi de seyahat kısıtlamaları oldu. Peki seyahat kısıtlamaları nasıl uygulanacak? Hangi durumlarda şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanacak? Özel araçlarla seyahat etmek yasaklandı mı? Kimler, hangi durumda seyahat kısıtlamasından muaf sayılacaklar? Seyaha
Özel Araçla Seyahat Etmek Yasaklandı Mı? İşte Şehirlerarası Seyahat Kısıtlamasının Yeni Kuralları!

İçişleri Bakanlığı seyahat kısıtlamalarına dair yeni kuralları içeren genelgeyi 81 il valiliğine gönderdi. Sözkonusu genelgede zorunlu halleri bulunmayan vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı sürelerde şehirler arası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları ile olabilecek talimatına yer verildi.

Bu bilgilendirmeye rağmen yine de çok sayıda vatandaş şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kurallarını öğrenemedi. Örneğin özel araçlar ile seyahat yapıp yapamayacaklarını kimse bilmiyor.Bu konuda yine İçişleri Bakanlığı detaylı bir açıklama yaparak yeni kuralları en ince ayrıntısına kadar duyurdu.

İçişleri Bakanlığı'nın kararına göre kendi araçları ile şehirlerarası seyahat yapmak isteyen vatandaşlar hafta içi günlerinde saat 05:00 ile 19:00 arasında herhangi bir engelleme ile karşılaşmayacaklar. Bu saatlerde kimse vatandaşlara herhangi bir zorunlu gerekçelerinin olup olmadığını soramayacak. Ancak saat 19:00 ile 05:00 arasında sokağa çıkma yasağının uygulandığı sürelerde yalnızca toplu taşıma araçları ile seyahat edilebilecek. Bu kurallar hafta sonu sokağa çıkma yasağı sürelerinde de geçerli olacak.

ÖZEL ARAÇ İLE SEYAHAT ETMEK YASAKLANDI MI?

Özel araç ile şehirler arası seyahat etmek konusunda herhangi bir yasak gelmedi. Ancak sokağa çıkma yasağı saatleri arasında şehirlerarası seyahatlerde özel araçlar kullanılamayacak. Özel araç kullananların muafiyet kapsamı içerisinde olmaları istenecek. Muafiyet kapsamında olmayan ve özel araçları ile şehirlerarası seyahat yapan vatandaşlara adli ve idari cezai işlem yapılacak. Türkiye'nin 81 ilinin tamamının giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulacak.

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT KISITLAMALARINDAN KİMLER MUAF TUTULACAK?

-Tedavi olduğu hastaneden doktor kararı ile taburcu olan ve asıl ikametine dönmek isteyenler, doktor raporu ile sevk olanlar, daha önceden alınmış doktor randevusu bulunanlar
-Kendisinin veya eşinin birinci derecede yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak isteyenler, cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar (En fazla 8 kişi olabilir)
-Bulundukları şehre son 5 gün içerisinde gelenler ama kalacak yeri olmadığı için ikamet ettikleri yerleşim yerlerine geri dönmek isteyenler
-ÖSYM tarafından ilan edilen sınavlara katılacak olanlar ve refakatçileri
-Askerlik vazifelerini yerine getirdikten sonra terhis olup ikametlerine dönmek isteyenler
-Ceza infaz kurumlarından salıverilenler
-Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet alanlar