Paris İklim Anlaşması Nedir, Ne İşe Yarar, Yükümlülükleri Neledir?
TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen Paris İklim Anlaşması, TBMM Genel Kurulu'nda da kabul edildi. Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan Paris İklim Anlaşması ile alakalı olarak araştırmalar sıklaştı. Paris İklim Anlaşması nedir? Paris İklim Anlaşması hangi yükümlülükleri getirmektedir? Paris İklim Anlaşması ülkelere hangi zorlamaları yapmaktadır?
PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında hazırlanan çevreci bir sözleşme olan Paris İklim Anlaşması, Uluslararası birniteliğe sahiptir. İlk olarak 2015 yılında imzalanmış ve 2016 yılında yürürlüğe girmiştir. Paris İklim Anlaşması iklim değişikliğinin azaltılmasını, adaptasyonunu ve finansmanını belirleyen maddelerden oluşmaktadır.
2021 yılının Mart ayındki verilere göre Paris İklim Anlaşması'nda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ni kabul eden 191 üye ülke taraftır. Anlaşmayı şu ana kadar onaylamayan 6 ülke bulunuyordu. Bu ülkeler içerisinde Türkiye de yer alıyordu. Eritre, İran, ırak, Libya ve Yemen anlaşmayı onyalamayan ülkelerdir. Türkiye bu anlaşmayı onaylamayan ülkeler listesinden TBMM'de anlaşmanın kabul edilmesi ile çıkmıştır.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI NE GETİRİYOR?
Paris İklim Anlaşması'na göre uzun vadeli sıcaklık hedefi belirlenmektedir. Bu da sanayi öncesi seviyelerden 2 derece artış seviyesi ile sınırlandırılmıştır. İklim değişikliğinin risklerinin bu sınırlama ile önemli ölçüde azalacağı tahmin edilmektedir. Bunu temin etmek için emisyonların en kısa sürede azaltılması ve sera gazlarının da dengelenmesi amaçlanmaktadır.
Paris İklim Anlaşması ile taraflar iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlama yeteneklerini yükseltmeyi ve düşük sera gazı emisyonları ile iklime dirençli kalkınma yolunda bir finansman akışı sağlamayı kabul etmektedirler. Bu şekilde ülkeler iklim değişikliklerine hazır hale getirileceklerdir. İklim değişikliklerinin etkisi ise sınırlandırılacaktır.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI'NIN ÜLKELERE GETİRDİĞİ SORUMLULUKLAR NELERDİR?
Paris İklim Anlaşması ülkelere bazı sorumluluklar getirmektedir. Her ülke küresel ısınmayı azaltmak için üstlendiği katkıyı açık şekilde ifade edecektir. Planlama ise Birleşmiş Milletler ile düzenli bir şekilde paylaşılacaktır. Paris İklim Anlaşması herhangi bir ülkeyi belirli bir tarihe kadar belirli bir emisyon hedefi koyma noktasında zorlayamaz. Ancak buna karşın önceden belirlenen hedeflere göre hareket edilmelidir.