Peru Gezi Rehberi

Peru gezinizde nerelere gidebilirsiniz? Ülkedeki doğal, tarihi ve turistik yerler hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Peru Gezi Rehberi

Peru gezinizde nerelere gidebilirsiniz? Ülkedeki doğal, tarihi ve turistik yerler hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Peru’da gezilecek yerler, yurt dışında bir tatil geçirmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Peru hakkında bilgi vermek gerekirse, Güney Amerika sınırlarında yer alan bir ülkedir. Ekvador, Kolombiya, Brezilya, Bolivya, Şili ve Büyük Okyanus ile sınır komşulukları bulunur.

1821 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. İnka İmparatorluğu’nun merkezi olarak bilindiği için her yıl dünya çapında turist ağırlamaktadır. Mutfak kültürleri, sömürge yıllarından kalma mimarileri ve ekolojik çeşitliliği ile tatil cennetleri arasında gösterilebilir. Farklı ve unutulmayacak bir tatil planı yapmak isteyenlere önerilebilecek ülkeler arasındadır.

Peru’da Gezilecek Tarihi Yerler

Peru, bağımsızlığını kazanmadan önce İspanya’ya bağlı bir bölgeydi. İspanya’dan önceki tarih ile ilgili yeterli sayıda yazılı kaynak bulunmamaktadır. Bölgede tarih boyunca çeşitli antik medeniyetlerin yaşadığı bilinmektedir. Bu medeniyetler arasında da en tesirli olanı İnka medeniyeti olmuştur. İnkalardan kalan kalıntıların önemli bir kısmı günümüze kadar gelebilmiştir. Peru’daki tarihi mekanlar, her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

• Machu Picchu: Peru’daki en önemli ve en ünlü tarihi yer, Machu Picchu’dur. Günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde gelen bu tarihi site, İnka Medeniyeti’ne aittir. Deniz seviyesinden 2430 metre yükseklikte yer almaktadır. Antik kentin kapladığı alan ise 13 kilometrekaredir. Antik kente en yakın yerleşim yeri, 90 kilometre uzaklıkta bulunan Cusco şehir merkezidir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Machu Picchu, Peru’yu ziyaret edenlerin en çok görmek istedikleri yerler arasındadır. 2007 yılından itibaren, Dünya’nın 7 harikasından biri olarak gösterilmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 2 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır.

• Sacsayhuaman: İnka Medeniyeti’nden kalan bir diğer antik site ise Sacsayhuaman’dır. İnka Kalesi’nin kalıntılarının yer aldığı bir bölgedir. Cusco şehrine yakındır. Stratejik bir öneme sahip olan bu kale, İspanyol saldırılarına karşı önemli savunmaların gerçekleştirilebilmesine olanak sağlamıştır. Döneminde oldukça heybetli bir kale olsa da, doğal afetler nedeniyle ciddi zarar görmüş ve önemli bir kısmı günümüze kadar ulaşamamıştır. Harabe görünümüne rağmen oldukça ilgi çeken bir mekandır ve her yıl yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

• Coricancha: Peru turistik yerler arasında Coricancha ve çevresi, tarihi abideler ile ünlüdür. Coricancha, Güneş Tanırısı İnti’ye ithaf edilmek için inşa edilmiş bir tapınaktır. Tapınağın alt ve üst kısımları altınla kaplanmıştır. İspanyol sömürgeciler, tapınağı tahrip ederek yerine katedral inşa etmiştir. Tapınak, İnkaların en önemli ibadet yerlerinden birisi olarak İspanyol sömürgecelerine kadar aktif bir şekilde kullanılmıştır.

Peru’da Gezilecek Modern Mekanlar

Peru, turizm potansiyeli nedeniyle her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayan bir ülkedir. Bu nedenle, turistler için çok sayıda modern mekan kurulmuştur. Peru’daki modern mekanlarda keyifli akşamlar geçirilebilir ve bölgenin leziz yemekleri tadılabilir. Modern mekanları gezerek vakit geçirmek isteyenlerin, ülkenin başkenti Lima gibi gelişmiş şehirleri ziyaret etmeleri tavsiye edilebilir.

• Magico Del Aqua: Magico Del Aqua, Lima’da bulunan bir şehir parkıdır. Parkta bulunan su gösterisi, şehre gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Çeşitli ışıklandırmalar da kullanılarak, gösterinin ihtişamı artırılmıştır.

• Union Caddesi: Union Caddesi, Lima’nın önemli caddeleri arasındadır. Alışveriş yapmak isteyenler, cadde üzerindeki mağazaları gezebilir. Farklı ürünlerin satışını gerçekleştiren onlarca mağaza bulunabilmektedir.

• Parque Del Amor: Lima şehrindeki bir diğer önemli park ise Parque Del Amor’dur. Parkın isminin Türkçesi “Aşk Parkı”dır. Aşıkların simgelendiği bir heykel de yer almaktadır. Bu heykele “El Beso” denilmektedir. Sevgililer Günü’nde, çiftler arasında en uzun öpüşmenin gerçekleştirildiği bir yarışma da düzenlenmektedir.

Peru’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Peru, coğrafi konumu itibari ile doğal güzellikler bakımından oldukça zengindir. Peru’daki doğa harikaları, ülkeyi ziyaret edenlerin mutlaka gitmeleri gereken adresler arasındadır. Ülkedeki doğal harikalar, İnka gibi medeniyetler tarafından da mesken tutulmuş ve birçoğu kutsal yerler olarak görülmüştür.

• Kutsal İnka Vadisi: Kutsal İnka Vadisi, Cusco şehri yakınlarında yer almaktadır. Günümüzde yerli halkların yaşadığı bir vadidir ve Pisac ile Ollantaytambo arasında bulundur. Kutsal nehir olarak da nitelendirilen Urubamba Nehri’nin oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Vadi içerisinde farklı nehirlerin oluşturduğu küçük vadiler de bulundur. Nehirlerin yer alması ve toprağın da verimli olması nedeniyle tarih boyunca önemli tarım merkezleri arasında yer alan bir yerdir.

• Ballestas: Ballestas, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bir vahşi yaşam koruma milli parkıdır. Yarımada üzerinde yer almaktadır. Park sınırları içerisinde yer alan tüm kara hayvanları ve kuşlar koruma altındadır.

• Huacachina: Daha önce hiç vaha görmemiş olanlar ve uzun bir çöl yolculuğundan sonra bu deneyimi yaşamak isteyenler, Huacachina’yı tercih edebilir. Ica Çölü üzerinde yer alan bu vahaya ulaşım, özel araçlarla gerçekleştirilebilmektedir. Vahanın bulunduğu bölge bir köy olarak kullanılmakta ve yalnızca 115 kişi ikamet etmektedir.

Peru’nun Meşhur Yemekleri

Peru mutfağı, birbirinden leziz yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Yemekler incelendiğinde, dünya üzerindeki tüm mutfaklardan esintiler görülebilmektedir. Her damak zevki için uygun bir yemek rahatlıkla keşfedilebilir. Ülkede temel gıda malzemesi olarak pirinç kullanılmaktadır. Peru yemekleri çoğunlukla pirinç içerir. Yemeklerde et de sıklıkla kullanılmaktadır. Tavuk, domuz, koyun ve sığır eti tercih edilmektedir.

• Anticucho: Peru yemeklerinde sakatatlarda kullanılır. Ülkenin meşhur yemeklerinden biri olan Anticucho, şişte ızgara edilmiş sığır kalbidir. Ülke içerisinde, yol kenarlarındaki büfelerde bile bulunur.

• Arroz con Pollo: Arroz con Pollo, Türk ziyaretçilerin rahatlıkla tercih edebileceği bir yemektir. Ülkemizdeki tavuklu pilav ile hemen hemen eş değerdir. Tek olarak ya da yemeklerin yanında alternatif olarak tüketilebilir.

• Arroz con Poto: Pilav yemek isteyenlerin tercih edebileceği bir diğer yemek ise Arroz con Poto’dur. Arroz con Pollo’dan farklı olarak tavuk eti yerine ördek eti kullanılır. Ördek eti denemek isteyenler ya da ördek eti sevenler, bu yemeği rahatlıkla tüketebilir.

• Aji de Gallina: Et severlerin deneyebileceği bir diğer yemek ise Aji de Gallina’dır. Kremalı ve Chii soslu tavuk eti olarak nitelendirilebilir. Hafif acılı olduğu için acı yemeklere karşı toleransı düşük olanlar de deneyebilirler.

• Ceviche: Deniz ürünleri tüketmek isteyenler ise ülkenin deniz kıyılarına seyahat edebilir. En ünlü yemeklerden biri olan Ceviche, taze çiğ balık ya da diğer deniz ürünleri kullanılarak yapılmaktadır. Limon suyu ve ekşi soğanla marine edilerek lezzeti arttırılır.

Peru’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Herhangi bir şehir ya da ülke ziyaret edildiğinde, yapılmadan geri dönülmemesi gereken aktiviteler vardır. Peru’ya gidenlerde, seyahatlerinden tam anlamıyla verim almak ve unutulmayacak bir seyahat geçirmek için bu aktiviteleri yerine getirmelidir. Peru’da yapmadan dönmemeniz gerekenler listesi oldukça uzun bir liste olarak hazırlanabilse de birkaç öneri ile liste kısaltılabilir.

• Machu Picchu’yu görmek: Peru’nun en önemli simgelerinden biri olan Machu Picchu, yapılması gerekenler listesinin başında gelmelidir. Güney Amerika’ya kadar seyahat etmişken, dünyanın yedi harikasından biri mutlaka ziyaret edilmelidir.

• Eşsiz Peru yemeklerini tatmak: Peru mutfağı, en zengin mutfaklar arasında yer almaktadır. Geleneksel yemeklerin tadı damakta kalabilir. Yemeklere ek olarak, sokaklardaki tezgahlarda satılan tropikal meyvelerin de tadına bakılabilir.

• Bir kadeh Pisco Sour: Her ülkenin kendine has bir milli içkisi bulunur. Peru söz konusu olduğunda da bu içki Pisco Sour oluyor. İçki üzerine az miktar tarçın ilave edilerek servis edilmektedir. Oldukça güçlü etkileri olan bir içki olduğundan yavaş içilmesi tavsiye edilir.

• Nazca çizgileri üzerinde keyifli ve gizem dolu bir uçuş: Nazca, gizemi hala açıklanamayan yerler arasındadır. Yerde bulunan esrarengiz motifleri incelemek için bölgedeki pırpır uçaklara binilebilir. Sarmak, sinekkuşu, köpek, maymun motiflerini içeren bu çizgilerin sırrı hala açıklanamıyor.

Peru’daki Gezide Dikkat Etmeniz Gerekenler

Peru, doğal hayatla oldukça iç içe bir ülke olduğundan ve hayat standartları çok gelişmiş olmadığından bazı sıkıntılarla karşılaşmak mümkündür. Peru’daki tatiliniz için uyarıları dikkate alarak, sorunsuz bir tatil dönemi geçirebilirsiniz.

• Peru’da kalınan konaklama merkezlerinde ya da restoranlarda içme suyuna dikkat edilmelidir. Musluk suyu içilebilecek kalitede değildir ve pek çok hastalığa neden olabilmektedir. Kesinlikle şişe su tüketilmelidir.

• Machu Picchu gibi yüksek rakımlara yapılacak gezilerde çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Basınç ve düşük oksijen oranına adapte olabilmek için bir süre beklemek gerekebilmektedir. Yükseklik hastalığı olarak da bilinen burunda yanma, baş ağrısı ve aşırı halsizlik etkileri görülebilir. Bu etkileri hafifletmek için koka çayı önerilmektedir.

• Yüksek noktalara gezi düzenlenecekse yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.

• Sinek ve böceklere karşı koruyucu spreyler edinilmelidir.

• Amazon ormanlarını görmek isteyenler, ülkeyi ziyaret etmeden önce sarı humma aşısı yaptırmalı ve aşı kartlarını yanlarında bulundurmalıdır. Aşının etkili olabilmesi için 15-20 günlük süre geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle seyahate çıkmadan en geç iki hafta öncesinde aşı yaptırılmalıdır.

Emlak365.com Özel İçerik