Poşet Beyannamesi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir, Son Beyan ve Ödeme Tarihi Ne Zaman?

Naylon poşetlerin paralı olması sonrasında, mükellefler için poşet beyannamesi zorunluluğu gelmiş oldu.
Poşet Beyannamesi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir, Son Beyan ve Ödeme Tarihi Ne Zaman?

Naylon poşetlerin paralı olması sonrasında, mükellefler için poşet beyannamesi zorunluluğu gelmiş oldu. İşte poşet beyannamesi hakkında bilmeniz gerekenler!

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren çıkarılan Yeni Çevre Kanunu kapsamında paralı olan poşetler için ücretli poşet satışı yapan kişi ve kurumların poşet beyanmamesi verme takvimleri işliyor.



Plastik Poşet Beyannamesi Son Beyan Tarihi Ne Zaman?



Diğer tüm vergilerde olduğu gibi vergi mükellefleri ilk olarak plastik poşet beyanı verecekler.



Ardından beyan ettikleri poşet gelirleri üzerinden tahakkuk edecek olan geri kazanım katılım payı ödemesi için süreç başlayacak.



Beyanname verme işlemleri 24 Nisan'a kadar devam ederken son ödeme tarihi ise 30 Nisan 2019 olarak uygulanacak.



Poşet Beyannemesi Vermeyenlere 18 Bin Lira Ceza Kesilecek!



Ankara SMMMO Başkanı Ali Şahin konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Beyannamelerde ağır cezai hükümler bulunuyor. Bir beyannamenin verilmemesinin cezası 18 bin 43 lira, yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunulması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusundan bulunulmasının ardından mükellefler 6 aydan 1 yıla kadar da hapis cezası ile yargılanabilecek.



Burada satışlarda poşet veren herkesi ilgilendiren ağır cezai yaptırımlar yer alıyor" diyerek beyanname vermek isteyenleri uyarmış ve Bakanlığın acil olarak bu süreyi uzatmasını talep etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı meclis görüşmelerinde yer alan torba yasa teklifine gelen yoğun talep üzerine bu kanun maddesini ekleyerek gerekli yasal düzenlemeyi gerçekleştirmiş ve son beyan tarihini 24 Nisan olarak duyurmuştu.



Poşet Beyannamesi İle İlgili Önemli Notlar!



1. Beyannameler BDP programında düzenlenecek ve e-beyanname üzerinden verilecektir.



2. Dönem olarak Kurumlar Vergisi Mükellefleri için aylık dönem, Gelir Vergisi Mükellefleri için 3 aylık dönem seçilecektir.



3. Bu ay beyanname verecek kv mükellefleri için ay olarak Mart, gv mükellefleri için başlangıç ayı olarak Ocak ayı seçilecektir.



4. İlk üç ay için (2019 yılı Ocak, Şubat, Mart) her ayı ayrı satırda göstermek koşulu ile tek beyanname verilecek ve tek tahakkuk alınacaktır.



5. İlk üç ay için (2019 yılı Ocak, Şubat, Mart) poşet satışı yoksa beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır kutucuğu işaretlenecek ve poşete ait bilgiler kısmı boş bırakılacaktır.



6. İlk üç ayın bazılarında poşet satışı varsa satış olan aya ait bilgiler doldurulacak satış olmayan aya ait bilgiler yazılmayacaktır.



7. Poşet önceden alınmış STOK’ tan kullanılıyorsa bu durumda poşet temin edilen kişinin vergi kimlik numarası alanına beyanname veren gerçek veya tüzel kişinin kendi vergi kimlik numarası yazılacaktır.



8. Plastik poşet kullanmayan işyerleri için beyanname verilmeyecektir dolayısıyla mükellefiyet açılmayacaktır.



9. Plastik poşet kullanan işyerleri için ilk beyannameler verildiğinde sistem otomatik olarak mükellefiyet açacaktır.



10. Mükellefiyet açıldıktan sonraki dönemlerde plastik poşet kullanımı sona ermişse bir ay içinde interaktif vergi dairesinden bildirimde bulunarak mükellefiyet kapatılabilir.



Emlak365.com