Renk Haritasında Kriter Değişecek, 22 İlde Ramazan Ayında Yeni Koronavirüs Tedbirleri Uygulanacak

Türkiye'de vaka sayılarında artış meydana gelmesine rağmen hastaneye yatış sayılarında azalma olması yeni kararlar alınması için harekete geçilmesine neden oldu. Ayrıca yüksek riskli 22 il için Ramazan ayına özel tedbirler alınması gündeme geldi.
Renk Haritasında Kriter Değişecek, 22 İlde Ramazan Ayında Yeni Koronavirüs Tedbirleri Uygulanacak

Türkiye'de koronavirüs ile mücadele kapsamında önemli değişiklikler olacağı bildirildi. Sabah Gazetesi'nin bugünkü haberine göre vaka sayılarında artış olsa da bunun zatürreye dönüşme, yoğun bakıma yatma, ölümcül risklerde artma gibi etkilerinin olmadığı belirtildi. Artan vaka sayıları aynı oranda hastaneye ve yoğun bakıma yatışları yükseltmedi. Bu nedenle alınan koronavirüs kararlarının yeniden gözden geçirilmesi gündeme geldi.

Türkiye'de koronavirüs salgınının en yüksek seviyede olduğu dönemlerde yoğun bakımlarda bekleme süresi 72 saat olmuştu. Şu anda ise yine yüksek vaka sayıları olmasına rağmen yoğun bakım bekleme süresi sıfırlandı. Sağlık kuruluşlarının üzerine ciddi bir yük bırakmayan vaka artışları yeni kararların da alınmasına imkan tanıdı. Kısıtlamaların kaldırılmasından itibaren yüzde 300 artan vaka sayılarına rağmen yoğun bakımlara başvuru oranı yüzde 25 oldu.

AŞI YOĞUN BAKIMA YATIŞLARI ETKİLEDİ

Vaka sayısı artmasına rağmen yoğun bakım ihtiyacı hissedilmemesinin nedeni koronavirüs aşısı olduğu bildirildi. Özellikle risk grubunda bulunan yaşlı vatandaşların koronavirüs aşısı olmaları yoğun bakımlara ihtiyaç duyulmasını çok sınırlı bir seviyeye çekti. Türkiye'de yoğun bakımlara alınan vatandaşların yüzde 85'ini 65 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyordu. Koronavirüs aşıları ile bu risk bir anlamda ortadan kaldırılmış oldu. Bu durum da koronavirüs tedbirleri kapsamında yetkililere daha geniş bir alan bıraktı. Buna yönelik çalışmalar ve planlamalar ise hemen başlatıldı.

RENK HARİTASINDA KRİTER DEĞİŞİYOR

Son gelişen durumlardan dolayı Sağlık Bakanlığı'nın Bilim Kurulu öncülüğünde risk haritası sisteminde bazı değişiklikler yapacağı bildirildi. Daha önce açıklanan risk haritası sisteminde 100 bin nüfusa düşen ortalama vaka sayısı 100'ün üzerinde olan iller çok yüksek riskli iller kategorisinde değerlendiriliyordu. Bunda şimdi yeni bir değişiklik yapma kararı verildi. Artık 100'ün üzerinde vaka sayısı olan iller değil 200'ün üzerinde vaka sayısı olan iller çok yüksek riskli il kategorisinde olacaklar. Bu şekilde koronavirüs tedbirleri de harita bazlı olarak değişecek.

22 İL İÇİN RAMAZAN AYI TEDBİRLERİ GELİYOR

Öte yandan vaka sayısı artışı çok yüksek olan 22 il için de yeni bir karar alınacak. İlk kabine toplantısında görüşülecek olan Bilim kurulu önerisine göre bu 22 ilde Ramazan ayında ek tedbirler uygulanacak. Bu ek tedbirlerin ne olacağını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından açıklayacak.

Emlak365.com