Sağlık Çalışanlarına ve Kadına Şiddeti de İçeren Kanun Teklifi Kabul Edildi

Sağlık çalışanlarına ve kadına yönelik şiddetin önlenmesini de kapsayan kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik kasıtlı suçlar katalog suç sayılacak.
Sağlık Çalışanlarına ve Kadına Şiddeti de İçeren Kanun Teklifi Kabul Edildi

Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü ve kabul edildi. Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik kasten yaralama, bedenen ya da ruhen kendisini savunamayacak durumda olan kişiye karşı işlenmesi katalog suç sayılacak. Kasten yaralama, kasten öldürme, tehdit ve işkence suçları kadına işlenmesi durumunda daha ağır cezalandırılacak. Kadına karşı kasten öldürme suçu ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırılacak.

İYİ HAL İNDİRİMİ KALKIYOR

Kadına yönelik şiddette iyi hal indirimi kaldırılacak. TCK'da yer alan takdiri indirim nedenlerine sınırlandırma getirilecek. Pişmanlık içermeyen davranışlar indirim nedeni sayılmayacak. İndirim için kılık kıyafete özen gösterilmesi, takım elbise giyilmesi, kravat takması indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak. İndirim uygulanırsa şayet bu gerekçeli kararda belirtilecek. Kasten yaralama suçunun kadına yönelik yapılması durumunda 4 ay olan ceza alt sınırı 6 aya çıkarılacak. İşkence suçunda 3 yıl olan alt sınır 5 yıl hapse çıkarılacak. Kadına eziyet suçunun 2 yıl hapis cezası olan alt sınırı 2 yıl 6 ay hapis olarak yükseltilecek. Tehdit suçunun kadına yönelik olması durumunda da 6 ay olan ceza 9 ay hapis cezasına çıkarılacak.

Sağlık Çalışanlarına ve Kadına Şiddeti de İçeren Kanun Teklifi Kabul Edildi

Israrlı takip müstakil bir suç haline gelecek. Bir kimse üzerinde ciddi huzursuzluk oluşmasına ya da kendisi-yakınlarından birinin güvensiz hissetmesine sebep olacak suçlarda faile 6 aydan 2 yılda kadar hapis cezası verilecek. Takip suçunun çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi, uzaklaştırma ya da tedbir kararı alınan kişi tarafından yapılırsa fail, 1 yıldan 3 yıla hapis ile cezalandırılacak.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin cezası da 6'da 1 oranında artırılacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaparak: "Sağlık çalışanlarına yönelik kasten yaralama suçlarında TUTUKLU yargılamayı sağlayan, sağlıkta kamu hizmetini engelleme suçunu ise daha ağır cezaya çarptıran kanun maddesi Meclis'te kabul edildi. Milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Emlak365.com