Seçim Anketi Sonuçları Değerlendirmesi! Hangi Partiler Arasında Oy Kayması Oluyor?

MAK Danışmanlık'tan Mehmet Ali Kulat son yapılan seçim anketinden çıkan sonuçları yorumladı. Seçmenlerin siyasi partilere bakış açılarını ortaya koyan Mehmet Ali Kulat, AK Parti seçmenlerinin CHP'ye değil ama muhafazakar temelli partilere yöneldiğini söyledi.
Seçim Anketi Sonuçları Değerlendirmesi! Hangi Partiler Arasında Oy Kayması Oluyor?

MAK Danışmanlık'tan Mehmet Ali Kulat son yapılan seçim anketinden çıkan sonuçları yorumladı. Seçmenlerin siyasi partilere bakış açılarını ortaya koyan Mehmet Ali Kulat, AK Parti seçmenlerinin CHP'ye değil ama muhafazakar temelli partilere yöneldiğini söyledi.

MAK Danışmanlık'tan Mehmet Ali Kulat yapılan son seçim anketinin sonuçları değerlendirildi. Seçmenlerin eğilimlerini değerlendiren Mehmet Ali Kulat, AK Parti ile CHP arasındaki geçişlere dikkat çekti.



HER 3 SEÇMENDEN 1'İ OY VERDİĞİ PARTİYİ DEĞİŞTİREBİLİR



Anket sonuçlarından çıkan verileri yorumlayan Mehmet Ali Kulat, “Her 3 seçmenden birisi 2018 yılında oy verdikleri siyasi partiyi değiştirebileceğini söylüyorlar. Bu da yüzde 30 civarında bir sirkülasyon demektir. Çok ciddi bir rakamdan bahsediyoruz. Bunların çoğunluğu da AK Parti seçmeninden oluşuyor. Ancak Ak parti seçmeni gidip CHP'ye oy verecek demek çok realist bir bakış açısı olmaz.” dedi.



AK PARTİ'YE ALTERNATİFLER DOĞMAYA BAŞLADI



AK Parti seçmeninin alteratifsizliğinin ortadan kalktığını söyleyen Mehmet Ali Kulat, “Önceden Ak Parti seçmeni alternatifsizdir. AK Parti'ye kızsalar bile seçmenler en fazla sandığa gitmiyordular. Bunlar muhafazakar sağ seçmenlerdir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ittifaklar devreye girince partiler arası yaklaşmalar ve seçmenin algısında da değişimler meydana geldi.” ifadelerini kullandı.



İYİ PARTİ'YE AK PARTİ'DEN GEÇİŞLER VAR



AK Parti seçmeninin endişe duymadan oy verebileceği siyasi partiler olduğunu söyleyen Mehmet Ali Kulat, “İYİ Parti'nin çıkışına dikkat çekmek gerekir. MHP'nin bir böleni olarak başlayan siyasi hayatlarına Türkiye'nin bir bileni olarak devam ediyorlar. Zaten anket sonuçlarında bunu görebiliyoruz. AK parti seçmeninin bir kısmı için İYİ Parti alternatif olarak değerlendiriliyor. Zaten İYİ Parti'de 3-4 puanlık bir yükseliş görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.



DEVA VE GELECEK PARTİSİ FAKTÖRÜ



DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin de AK Parti seçmenlerine hitap edebildiğini belirten Mehmet Ali Kulat, “DEVA Partisi ve Gelecek Partisi henüz çok yeniler ama AK Parti seçmenlerine hitap edebiliyorlar. Dolayısı ile bu seçmenler için liman olabilecek potansiyelleri bulunuyor. Gelecek partisi tüm oylarını AK Parti'den alıyor, DEVA Partisi ise oylarının yarısını AK Parti'den alıyor. AK Parti'nin yüzde 32,33 bandında olduğu düşünülünce aradaki 7-8 puanın nasıl dağıldığı görülebiliyor.” dedi.



SAADET PARTİSİ ALGIYI KIRDI



AK Parti ile CHP arasında seçmen kayması olmadığını söyleyen Mehmet Ali Kulat, “Ak Partli seçmen CHP'ye; CHP'li seçmen de AK Parti'ye gitmiyor. Bu iki kemikleşmiş seçmen için alternatif birbirleri değil. Yerel seçimlerd ebunun aksi meydana geldi. Ancak orada Saadet Partisi faktörü vardı. Muhafazakar ve mukaddesatçı seçmen CHP'nin yer aldığı Millet İttifakı'na Saadet Partisi aracılığı ile oy verebilir hale geldi. Burada oy oranından çok bu algının kırılması çok önemliydi. Hatta Saadet Partisi'nin kendi oy oranında bile daha fazla önemli. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu görmüş olacak ki Saadet Partisi'ni Cumhur İttifakı'na çekme gayreti gösteriyor.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com