SGK Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır ve Nereden Öğrenilir?
Emekli maaşı öğrenme, emekli olma zamanından önce prim günleri ve sigorta ödemeleri ile birlikte hesaplanabilen bir işlemdir. Sigorta statüsü, ödenen primler gibi faktörler dahilinde her emekli için faklı maaş ödemesi yapılabilmektedir. SGK emekli maaşı sorgulama işemleri ile ilgili en güncel ve resmi bilgilere haberimizde ulaşabilirsiniz.
Emekli maaşı öğrenme, emekli olma zamanından önce prim günleri ve sigorta ödemeleri ile birlikte hesaplanabilen bir işlemdir. Sigorta statüsü, ödenen primler gibi faktörler dahilinde her emekli için faklı maaş ödemesi yapılabilmektedir.
SGK emekli maaşı sorgulama, internet üzerinden yapılabilmektedir. E-devlet hizmetleri ve SGK online işlemler dahilinde hem emeklilik zamanının hem de emeklilik maaş tutarının öğrenilebilmesi mümkün olmaktadır.
Sigorta statüsüne göre belirlenen kriterler dahilinde emekli olma yaş sınırının belirlenmesi ve prim ödemelerinin tam ve eksiksiz yatırılmasının ardından herhangi bir borçlanma durumu söz konusu değilse emeklilik başvurusu onaylanmakta ve maaş ödemeleri başlatılmaktadır.
Emeklilik Borçlanmasına Yönelik İşlemler
Sigorta primlerinde oluşan borçlanmalar, vatandaşların emeklilik süreçlerinde karşılarına çıkmaktadır. Emekli olmak için gerekli kriterleri tamamlayanlar, bazı durumlarda sigorta primlerinin ödenmemesi sebebiyle belirli bir borçlanma tutarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Emeklilik borçlanmaları içerisinde erkekler askerlik süreçlerinde ödenmeyen primlerin hesaplanmasıyla oluşan askerlik borçlanmasını ödeme zorunluluğuna tabii tutulurken kadınlar için ilk üç çocuğun doğum sürecinde ödenmeyen primlerle alakalı olarak doğum borçlanması ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
İnternet Sitesi Üzerinden Emeklilik Maaşı Hesaplama
Emeklilik maaşını hesaplama yolları arasında kullanılan kurumsal site e-SGK olarak bilinmektedir. Bu internet sitesi üzerinden şu bilgiler girilerek hem emeklilik zamanı hem de emeklilik maaşı sorgulanabilmektedir.
Cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini içeren kişisel bilgiler
SGK/BAĞ-KUR/Emekli Sandığı prim ödeme gün sayısı
Askerlik ya da doğum iznine ilişkin gün sayısı
Aktif olarak çalışma zamanı
3600 günün doldurulduğu tarih
Maluliyet
Erken yaşlanma
Veri girişleri bu bilgiler ile beraber SGK emekli maaşı sorgulama sekmesi üzerinden yapılabilmektedir.
Emeklilik Durumunda SGK Ortak Kriterleri
SGK emeklilik şartları, ortak emeklilik kriterlerinin yanı sıra sigorta statüsüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat bu değişkenliklerin öncesinde belirli kriterler emekli maaşı hakkına sahip olma konusunda ortak olarak belirlenmektedir:
Emeklilik yaş sınırına ulaşılması
Talep edilen sigorta gün sayısının dolması
Askerlik, doğum, sağlık borçlanmalarının kapanması
Ortak olarak belirlenen bu kriterler ile birlikte her sigorta statüsü kendine bağlı olan vatandaşların emekliliğine ilişkin kriterler de oluşturmaktadır.
Sigorta Statülerinde Emekli Maaşı Farklılıkları
Sigorta durumuna göre değişen emekli maaşları, belirli şartlar ile değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenler, emekli olmanın ortak şartlarının sağlanmasının ardından talep edilen sigorta durumu farklılıklarını oluşturmaktadır.
SGK emekli maaşı sorgulama hizmetlerinden yararlanmakta olan vatandaşların, sigorta statülerinden 4A/4B/4C statülerinden hangisinde olduklarını belirlemeleri ile yapılan maaş hesaplama işlemi sonrasında farklı tutarlar ile karşılaşabilmektedirler.
Emekli maaşlarının alınmaya başlanması ile ilk olarak oluşan farklar, emekli maaşının bir kredi ipoteğinde olup olmaması ile ilgilidir. Emeklilik borçlanmasını kapatmak isteyen vatandaşlar banka kredileri ile birlikte ödeme yaptıklarında banka, geri ödemeleri maaşlar üzerinden almakta böylelikle tam maaş tutarı görülememektedir.
Emekli maaşı sorgulanırken:
4A; özel kurumlardan çalışan vatandaşların sigorta statüsünü belirlemektedir. Emeklilik yaşı bu sigorta statüsünde 60 ve prim günü 7.200 gün olarak bilinmektedir.
4B; kendi işini yapmakta olan işletmecilerin, esnafların ya da tüccarların sigorta statüsünü belirlemekte olan birimdir. Emeklilik yaş sınırı 60-65 olarak bilinmekle birlikte sigorta prim günü 9.000’e varmaktadır.
SGK bünyesindeki statülerden bir diğeri olan 4C sigorta seviyesi; devlet nezdinde kadrolu olarak çalışmakta olan devlet personellerinin sosyal güvencesi olarak işlemekte olan sigorta ödemeleridir. Emekli olmak isteyenler bu sosyal güvence çatısı altında 60 yaş sınırı ile 9.000 prim ödeme günü çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. Fakat günler ve yaş sınırları cinsiyete bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.