Sosyal Medya Yasası kabul edildi! Tweet retweet etmek suç teşkil ediyor mu?

15 Haziran akşam saatlerinde gündeme düşen gelişmelere göre sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin önerge TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.Peki Tweet retweet etmek suç teşkil ediyor mu?
Sosyal Medya Yasası kabul edildi! Tweet retweet etmek suç teşkil ediyor mu?

15 Haziran akşam saatlerinde gündeme düşen gelişmelere göre sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin önerge TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Gündemde uzun süredir kalan haberler arasında yer alan sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenleme tamamlandı. Önerge TBMM'ye hemen sunulurken oy çokluğuyla kabul edilmesine karar verildi.

Gündeme düşen gelişmeler sonrasında ise vatandaşlar yeni sosyal medya yasasını ve internet haberciliğine dair detayları araştırmaya başladı. Sosyal medyada kullanıcılar bir tweeti, retweet etmenin suç teşkil edip etmediğini araştırmaya başlarken gelen yeni düzenleme ile birlikte neler değişecek araştırılıyor.

Vatandaşlar arasında 'sosyal medya yasası' olarak bilinen 'Basın Kanunu'yla Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' MHP ve AKP'nin ortak imzası ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bugün sunuldu. Yapılan 40 maddelik yasa teklifine göre ise 'sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse', 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilen ceza yarı oranında artırılacak.

1 Ocak 2023'te yürürlüğe gireceği belirtilen teklifte yer alan dikkat çeken düzenlemeler haberde yer alıyor.

HALKI YANILTICI BİLGİYİ ALENEN YAYMA SUÇ SAYILDI!

Türk Ceza Kanunu'na eklenmiş olan yeni madde ile birlikte 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu artık resmi olarak tanımlandı. Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen sayma suç sayılırken cezası ise 3 yıl olarak açıklandı.

Bu noktada ise Türkiye gündemine doğrudan etki eden olaylardan birisi olan Twitter'ın Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu tutuldu. Buna göre ise alınan karar Twitter yetkililerine ileterek temsilcilerin ikamet zorunluluğu olması isteniyor.

YANILTICI BİLGİ RETWEET ETMEK SUÇ TEŞKİL EDİYOR MU?

Açıklanan yeni sosyal medya tasarısı sonrasında ise kullanıcılar sosyal medyada 'belirsiz bir tweeti retweet etmek suç tekil ediyor mu' aramaları yapmaya başladı. Ünlü komedyen Şahan Gökbakar ise attığı tweet ile birlikte sosyal medyada yapılan paylaşımlara dikkat edilmesi gerektiğini savundu. İşte o açıklama..

Sosyal Medya Yasası kabul edildi! Tweet retweet etmek suç teşkil ediyor mu?

'Bundan sonra yazdıklarınıza, retweet ettiklerinize falan çok dikkat edin. Her an yanlış bilgi yayıyor diye hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz gençler... hayatınıza bir dert daha eklendi diyebilir miyiz?'