Tam Kapanma ile Bayram Sonrası Kademeli Açılma ve Normalleşmeye En Yakın İller!

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan illere göre haftalık vaka sayısı 100 bin kişide risk durumu vaka sayıları haritası tablosuna göre son veriler belli oldu. 24 Nisan günü başlayıp 30 Nisan 2021 günü itibari ile sona eren haftalık verilere göre vaka sayısı en çok azalan iller ve en çok olan iller belirlenmiş oldu. Tam kapanma sonrası normalleşme takvimi için büyük önem taşıyan verilere göre bayram sonrası normalleşme 2021 sürecine en yakın olan iller de belirlenmiş oldu. Peki, bayram sonrası n
Tam Kapanma ile Bayram Sonrası Kademeli Açılma ve Normalleşmeye En Yakın İller!

Türkiye 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19:00 itibari ile tam kapanma sürecine geçiş yapmış, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan tam kapanma genelgesi kapsamında uygulanacak olan yasaklar, muafiyet ve sokağa çıkma yasağı kuralları belirlenmişti.

17 günlük tam kapanma sürecinde başta alkol satışının yasaklanması, pazarların açılması, marketlerde satılacak olan ürünlere sınırlama getirilmesi gibi, çalışma izin belgesi olmak üzere çok sayıda konuda tartışmalar ve sorunlar yaşanmıştı. Tam kapanma tüm hızı ile devam ederken süreçte vatandaşlar en çok bayram sonrası sürecin nasıl işleyeceğini merak etmeye devam ediyor.

19 MAYIS 2021 RESMİ TATİL Mİ, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE TAM KAPANMA 1 HAFTA DA UZATILACAK MI?

29 Nisan itibari ile başlayan tam kapanma ve sokağa çıkma yasağı 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05:00 itibari ile sona eriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tam kapanma kararının aldıkları dönemde yapmış olduğu açıklamada günlük vaka sayısını 5 bine düşürmeyi planladıklarını duyurmuştu.

Dün Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son günlük koronovirüs vaka sayısı rakamına göre 26 kişinin testi pozitif çıkarken 356 kişi ise hayatını kaybetti. Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre vaka sayısı 17 Mayıs tarihine kadar istenilen seviyeye çekilemediği takdirde tam kapanma uzayabilir! 19 Mayıs 2021 Çarşamba günü Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi tatil olduğu için Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma günü de yasak ilan edilecek, hafta sonu ile birleşen yasak kapsamında tam kapanma sonrası sokağa çıkma yasağı 1 hafta daha uzayacak.

TAM KAPANMA VE BAYRAM SONRASI NORMALLEŞMEYE EN YAKIN İLLER HANGİLERİ?

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son haftalık vaka sayısı haritasına göre nornalleşmeye en yakın iller belli oldu. Kısmi kapanma ve tam kapanma öncesinde Türkiye yerinde normalleşme takvimi ile vaka sayısına göre belirlenen kararları il bazında uygulamaya geçiş yapmıştı. Açıklanan vaka sayısına göre iller mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renk olmak üzere 4 farklı risk grubuna ayrılmış, bu risk gruplarına göre kademeli normalleşme sürecine geçiş başlamıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından dün yapılan açıklama ile vaka sayılarının yurt genelinde 81 ilin tümünde azaldığı ilan edilirken vaka sayısı en fazla düşen iller İzmir, Sakarya, Adana, Kırşehir ve Kars olarak ilan edildi. Son risk haritası tablosuna göre ise vaka sayısı haftalık 100 binde 100 altında kalan iller ise 90,75 ile Van, 46,12 ile Şırnak, 79,14 oranı ile Siirt, 76,40 oranı ile Martin, 70,25 oranı ile Şanlıurfa oldu.

TAM KAPANMA SONRASI OKULLAR AÇILACAK MI?

Tüm uzmanlar tam kapanma sonrası kademeli normalleşme planının uygulanması gerektiğini belirterek ilk açılması gereken yerin ise okullar olduğunu dile getirdiler. Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan yapmış olduğu açıklamasında kalan 10 günlük tam kapanmada vaka sayısı ne kadar fazla düşürülürse sonrasındaki normalleşme sürecininin o kadar rahat ilerleyeceğini belirterek herkesi kurallara daha sıkı bir şekilde uymaya davet etti.

Yaşanılan süreçte vatandaşlara büyük iş düştüğünü belirten uzmanlar tam kapanma sonrası kademeli normalleşme döneminde atılacak adımların açıklanacak son vaka sayılarına göre belirleneceğini belirterek geçmiş dönemlerde de olduğu gibi ilk olarak ilkokul 1. sınıflar ile bu sene sınava girecek olan 8. sınıflar ile 12. sınıfların okullara geri çağrılması bekleniyor.

Hafta sonu yasaklarının devam etmesi beklenirken hafta içi sokağa çıkma yasağı saatlerinin de Ramazan ayı sonrası yeniden 21:00'e çekilmesi ve yasakların kademeli olarak kaldırılarak kontrollü normalleşme sürecine devam edileceği belirtiliyor.