Tam Kapanma Sonrası Kademeli Normalleşme! Aşı Olmayanlara Yeni Kısıtlamalar Gelecek!

Koronavirüs ile mücadelede tam kapanma dönemi tedbirleri uygulanırken Ramazan Bayramı'nın sonrasında atılacak adımlara dair bilgiler de kamuoyuna yansımaya başladı. Ramazan Bayramı sonrası hangi tedbirler devreye alınacak? Türkiye tam kapanmadan sonra normalleşmeye nasıl geçecek?
Tam Kapanma Sonrası Kademeli Normalleşme! Aşı Olmayanlara Yeni Kısıtlamalar Gelecek!

Türkiye koronavirüs salgınını kontrol altına almak ve yayılımını önleyebilmek adına tam kapanma tedbirlerini uygulamaya devam ediyor. Koronavirüs sürecinin en sert tedbiri olan tam kapanma 17 Mayıs'a kadar devam edecek. Vatandaşlar ise 17 Mayıs sonrasında yaşanacakları merak ediyorlar. Tam kapanma sonrası hangi tedbirler uygulanacak? Türkiye normalleşmeye nasıl geçecek?

GEÇEN YILIN HATALARI YAPILMAYACAK

Sağlık Bakanlığı ve hükümet kaynaklerınden elde edilen bilgilere göre Türkiye tam kapanma sonrasında temkinli bir şekilde normalleşmeye dair adımlar atacak. Bir önceki yıl yaz aylarında yapılan hatalar bu yıl tekrar edilmeyecek. Normalleşme dönemine bir anda değil aksine kademeli olarak geçiş yapılacak.

SIKI DENETİMLER DEVAM EDECEK

2020 yılında vaka sayılarında meydana gelen düşüşün ardından Mayıs ayı içerisinde alışveriş merkezleri açılmıştı. 1 Haziran'dan sonra ise kafe, restoranve diğer kalabalık oluşturabilecek mekanların açılmasına izin verilmişti. Bunun akabinde ise vaka ayılarında bölgesel olarak patlamalar yaşanmıştı. Türkiye bu acı tecrübelerden ders alarak bu yıl adımlarını daha temkinli bir biçimde atacak. Tam kapanmada uygulanan sıkı denetimlere normalleşme sürecinde de devam edilecek.

KADEMELİ NORMALLEŞME GELİYOR!

Kademeli normalleşmenin detayları da belli olmaya başlandı. Buna göre salgından ekonomik olarak en çok etkilenen kesimlerin başında gelen küçük işlemler açılacaklar listesinin ilk sırasında yer alıyorlar. Bunun ardından ise açılma süreci AVM'ler ve eğlence merkezleri ile devam edecek. Öte yandan verilen bilgilere göre turizm için ayrı bir normallşeme planı uygulanacak.

HEDEF TUTMAZSA YASAKLARA DEVAM

Tam kapanma ile Sağlık Bakanlığı 17 Mayıs'tan sonra günlük vaka sayısını 5 Bin seviyesine düşürmeyi hedefliyor. Vaka sayıları bu noktaya inmeden normalleşme adımlarının atılması gündeme gelmeyecek. Bilim Kurulu'nun tevsiyeleri ile sınırlamalar belirlenecek. Ancak vaka sayılarında hedeflenen seviye tutturulamazsa her gün uygulanan belirli bir saatten sonra sokağa çıkma yasağının sürebileceği bildirildi. Yine aynı doğrultuda hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının da olumsuz senaryoda gündemde olacağı açıklandı.

Koronavirüs ile mücadelede aşılama en büyük silah olarak görülmeye devam ediliyor. Aşılanma oranı arttırıldıkça virüs kontrol altına alınabilecek. İlerleyen haftalarda aşı tedarik sorununun da ortadan aklakması ile Haziran sonunda 40 yaş üzeri vatandaşlar, Ağustos sonunda ise 18 yaş üstü vatandaşların aşıları tamamlanacak.

AŞI OLMAYANLARA YENİ KISITLAMALAR!

Sağlık Bakanlığı kaynaklarının verdiği son bilgilere göre hedeflenen vaka sayılarına ulaşılamazsa toplumun büyük bir kısmı koronavirüs aşısı olana kadar yeni tedbirlerin uygulanabilecek. Bu tedbirlerin başında aşı olmayan vatandaşlara yeni kısıtlamaların uygulanması olduğu bildirildi.