Tam Kapanma Sonrası Kademeli Normalleşme Takvimi Sızdırıldı! 17 Mayıs Sonrası İlk Kalkacak Yasaklar Hangileri, Sokağa Çıkma Yasağı Uzar Mı?

29 Nisan Perşembe günü itibari ile başlayan 17 günlük tam kapanma devam ederken 17 Mayıs 2021 tarihi itibari sona erecek tam kapanma dönemi sonrası merak edilmeye devam ediyor. 19 Mayıs yasak uzatıldı mı sorusuna yanıt gelirken tam kapanma sonrası kademeli normalleşme takvimi basına sızdırıldı. Peki, 17 günlük yasak ne zaman bitiyor, tam kapanma sonrası normalleşme nasıl başlayacak, yeni normalleşme haritası belli mi, önlemler ne zaman bitecek, yasaklar hangi tarihte kalkacak, okullar, kafe ve r
Tam Kapanma Sonrası Kademeli Normalleşme Takvimi Sızdırıldı! 17 Mayıs Sonrası İlk Kalkacak Yasaklar Hangileri, Sokağa Çıkma Yasağı Uzar Mı?

17 günlük tam kapanma ve koronvirüs yasakları tüm hızı ile devam ediyor. Yasakların sona ermesinin ardından kademeli normalleşme takvimi de merak konusu olurken ilk bilgiler basına sızdırıldı.

Buna göre kısıtlamada beklenen sonuçlar elde edilirse ilk olarak okullar açılacak. Son verilere göre koronavirüs vaka sayısı düşerken hastaneye yapılan başvurularda da yüzde 20 oranında düşüş yaşandı. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek sürece yön vermeye devam ediyor.

17 GÜNLÜK YASAK NE ZAMAN BİTİYOR?

29 Nisan 2021 Perşembe günü başlayan yasaklar 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05:00 itibari ile sona erecek. Sağlık Bakanlığı normalleşme takvimi için kendisine şu anda 100 binde 500 olan vaka sayısının yüzbinde 100'e düşürülmesi hedefini belirlemişti.

OLASI NORMALLAŞME TAKVİMİ 2021! 17 MAYIS TAM KAPANMA SONA ERİNCE NE OLACAK, KADEMELİ NORMALLEŞME NASIL İŞLEYECEK?

İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ortak olarak süreci yönetecek. Atılacak tüm adımlarda Bilim Kurulu'na danışılacak ve süreç büyük bir titizlikle yönetilecek. Normalleşme dönemi ile beraber 17 Mayıs 2021 tarihinde sona erecek tam kapanma döneminin ardından vaka sayıları istenilen seviyeye çekildiği takdirde ilk olarak okullar açılacak.

Okullarda yine bir önceki normalleşme döneminde olduğu gibi kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilecek. Öncelik yine ilkokul birinci sınıflara ve bu sene sınava girecek olan ortaokul öğrencileri için 8. sınıflara lise öğrencileri için ise 12. sınıflara verilecek. İlk olarak yüz yüze eğitim bu sınıflarda başlayacak ve vaka sayısı takip edilerek anaokulu, kreş, özel eğitim kurumları, meslek liseleri ve kademeli olarak diğer sınıflara doğru öğrenciler yüz yüze eğitime geçecek.

Normalleşme takviminin ikinci adımında yine vaka sayılarında artış yaşanmadığı takdirde tek dükkan olarak sınıflandırılan Kuaför, avukatlık bürosu ve küçük esnafa dükkanlarını açma izni verilecek. Merak edilen kafe restoranların yeni normale geçiş sürecinde ki açılış tarihi ise 3. kademe normalleşme takvimi içerisinde yer alacak.

Yine bu mekanlara bir önce olduğu gibi kapasite sınırlaması ve masaların dışarıya çıkarılması zorunluluğunun da getirilmesi bekleniyor. Şehirlerarası taşımacılıkta yüzde 50 kontenjan sınırlaması uygulaması devam edilecek.

SEYAHAT YASAĞI KISITLAMASI NE ZAMAN KALDIRILACAK?

Seyahat kısıtlaması yasağı bir süre daha devam edecek ancak belirli esnetmeler sağlanacak. Tam kapanma sona erdiği anda tam normalleşmeye geçiş yapılmayacak ve kuralların son derece sıkı bir şekilde uygulanmaya devam edileceği kademeli normalleşme süreci işleyecek.

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DEVAM EDECEK Mİ, NE ZAMAN KALDIRILACAK, SONA ERECEK?

Sokağa çıkma yasağı ise havaların ısınması nedeni ile bir süre daha devam edecek. İnsanların sosyalleşmesini engellemek adına özellikle de hafta sonu sokağa çıkma yasağının bir süre daha devam etmesi beklenirken hafta içi sokağa çıkma yasağı için ise sürecin devam edeceği ancak saatin uzatılacağı belirtiliyor.