Tanzanya Gezi Rehberi

Tanzanya gezinizde nerelere gidebilirsiniz? Ülkedeki doğal, tarihi ve turistik yerler hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tanzanya Gezi Rehberi

Tanzanya gezinizde nerelere gidebilirsiniz? Ülkedeki doğal, tarihi ve turistik yerler hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Tanzanya’da gezilecek yerlerin birçoğuna doğa güzellikleri eşlik eder. Tanzanya Afrika’nın doğusunda ve Hint Okyanusu’nun yanında bulunan bir ülkedir. Ülke UNESCO’nun koruması altındadır.



Tropikal bir iklime sahiptir. 1996 yılından bu yana Tanzanya’nın başkenti Dodoma’dır. 1996 yılına kadar ise, Darüsselam ülkenin başkentiydi. Darüsselam ülkedeki en büyük şehir olma özelliği taşıyor. Ülkenin resmi dili Swahili olsa da, 126 farklı etnik köken ve dini bir arada bulundurur. Müslümanlar ve Hristiyanlar bulunsa da çok sayıda farklı dinde insan da bulunur. Tanzanya ‘’İnsanlığın beşiği’’ olarak bilinir çünkü bilinen en eski insan yerleşmeleri buradaki kazılarda çıkmıştır.



Tanzanya iklimi oldukça çeşitlidir ama ziyaret etmek için en uygun zaman Haziran ve Ekim ayları arasıdır. Tropikal bir iklime sahiptir ve ülke ekonomisi tarıma dayalıdır. Aynı zamanda ülkede kömür, altın, elmas, demir, uranyum, nikel, platin, krom gibi madenler de vardır. Kuzeyinde Kilimanjaro dağı, Serengiti Milli Parkı,Ngoro Ngoro krateri, Victoria gölü gibi yerler bulunur. Tanzanya nüfusu yaklaşık 25 milyondur ve Tanzanya’yla Türkiye arasında saat farkı bulunmamaktadır.



Tanzanya’da Gezilecek Tarihi Yerler:



Tanzanya Gezi Rehberi



Tanzanya muhteşem doğal hayatı ile yalnızca belgesellerde izlenebilecek türde manzaraları izlemenize imkan sunuyor. Tanzanya tam bir doğa harikası olduğu için Tanzanya’daki modern mekanlardan bahsetmek pek mümkün değil. Ancak doğa harikaları saymakla bitmez. Tanzanya tarihine ve kültürüne dair de deneyimleyebileceğiniz birçok seçenek vardır. Tanzanya’daki tarihi yerlerin başında gelenler ise şu şekilde sıralanıyor:



1. Darüsselam Ulusal Müzesi: 1940’ta halka açılan bu müze, birçok paleontolojik esere de yer verir. Shabban Robert Caddesi’nde yer alan müzeyi gezmeniz önerilir.



2. Darüsselam Ulusal Köy Müzesi: 1967 yılında kurulan müze, Tanzanya’nın en önemli müzelerindendir. Tanzanya’nın geleneksel yaşantısının sergilendiği müzede, 16 farklı kabileye ait eşyalara rastlayabilirsiniz. Tanzanya’da yaşam nasıl sorusunun geleneksel cevabı bu müzedir.



3. Anzania Front Lutheran Kilisesi: Darüsselam’da bulunan kilise, katedral olarak da bilinir. 1898 yılında inşa edilmiştir. Kivukoni Caddesi’nde yer alan müzeye otobüsle de ulaşabilirsiniz.



4. Aslan Kayası: Turistlerin gözde mekanlarından olan Aslan Kayası, tepede bulunmasıyla Dodoma şehir manzarasını sunuyor.



5. Bunge La Tanzania: Orijinal adıyla Parlamento Binası, Tanzanya’da görülmesi gereken yerlerden. Binanın içini görmek için özel izin gerekmektedir.



6. Jamatkhana Camii: 1954 inşa edilen cami, Tanzanya’nın en eski mimarilerinden. Özellikle Müslüman turistlerin ilgisini çeken bu yapıyı görmeniz önerilir.



7. Stone Town: Zanzibar’da yer alan Stone Town, adanın batı sahilinde yer alır. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan bu eski yerleşkeyi gezmeniz ve baharat alışveriş yapmanız önerilir.



Tanzanya’da Gezilecek Doğal Güzellikler:



Tanzanya Gezi Rehberi



Tanzanya, dört bir tarafında doğal güzellikler bulunduran bir ülke. Dağlardan vadilere kadar uzanan uzun bir listeye sahip. Turistlerin ise mutlaka görmek istediği Tanzanya’daki doğa harikaları şu şekilde sıralanıyor:



1. Zanzibar plajları: Zanzibar adası, ziyaretçilerine beyaz kumlarda tropikal bir tatil imkanı sunuyor. Zanzibar plajlarının en ünlüleri ise şöyle: Nungwi, Matemwe, Paje.



2. Serengiti’de Balonlu Safari: Serengiti’deki doğal park alanlarının bazılarına insan girmesi kesinlikle yasaktır. Safari turlarının yapıldığı alanlar ise güvenliklidir ve birçok gezi seçeneği bulunur. İngiliz Kahvaltısı ikram edilen bu balon turuna katılmak için, başvuru ofisine kayıt yaptırmanız yeterli. Sizi kamp alanınızdan alacaklardır.



3. Baharat Çiftlikleri: Tarihten günümüze kadar Zanzibar, baharat ticaretinin önemli noktalarından biri. Siz de bu baharat çiftliklerini gezerek, baharatların yapılışını izleyebilir, doğayla bütünleşebilirsiniz.



4. Zanzibar Vahşi Doğa Turları: Günlük ya da haftalık seçenekler sunan Zanzibar turlarıyla, görmeye alışık olmadığınız pek çok hayvanı ve doğa güzelliklerini görebilirsiniz. Kırmızı Kolobus Maymunu, Zanzibar leoparı gibi pek çok tür burada bulunmakta.



5. Moru Kopjes ve Seronera: Savan ikliminin hakim olduğu bölgelerde taşların ve kayaların etrafında hayatını sürdüren leoparlara rastlamanız mümkün. Seronara ise Moru Kopjes’i geçtikten sonra bulunan bir doğal park.



6. Lake Lagarja: Güney Serengiti’de bulunan vahşi yaşam cenneti içerisinde vadiler ve ovalar bulunur. Dünya üzerinde sadece bu bölgede yaşayan yabani hayvanla bulunur.



7. Lobo: Serengiti’nin güneyinde kuraklık hakimken, kuzeyinde daha nemli bir havayla karşılaşırsınız. Bu sebeple sadece kurak iklimlerde yaşayan hayvanlarına değil pek çok türe ev sahipliği yapmaktadır. Serengiti’nin en güzel bölgesi burasıdır ama safari imkanları kuzeydeki kadar gelişmemiştir.



8. Ngorongoro Krateri: Yaban hayatının ve yeşilin birleştiği bu volkanik bölge, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alır. Pek çok hayvan türünü gözlemleyebileceğiniz bu alandı, safari de yapabilirsiniz.



9. Victoria Gölü: Afrika’nın en büyük gölü olan Victoria Gölü, aynı zamanda en büyük tropikal tatlı su gölüdür. Tanzanya, Uganda ve Kenya arasında yer alır.



10. Olmoti Krateri: Manda ve diğer hayvanların bulunduğu bu alanda, ziyaretçilerin en çok tercih ettiği aktivite tırmanış yapmaktır. Aynı zamanda büyük bir şelale de bulunan bu krateri gezmeniz önerilir.



Tanzanya’nın Meşhur Yemekleri:



Tanzanya Gezi Rehberi



Tanzanya birçok etnik kökenden insanlara ev sahipliği yaptığı için, yemek kültürleri de oldukça çeşitli. Tanzanya’ya gelenler genelde büyük beşli olarak adlandırılan fil, aslan, leopar, gergedan ve mandayı görmek için gelirler ancak Tanzanya mutfağı da oldukça lezzetlidir ve denemeye değerdir. Tanzanya’nın geleneksel yemeklerinin en meşhurlarını da şu şekilde sıralayabiliriz:



1. Wali Nazi: Hindistan cevizi sütüyle birlikte pirincin uyumunu yakalayan wali nazi, Tanzanya’nın en ünlü yiyeceklerinden. Et, balık, tavuk gibi yemeklerin yanında servis edilir.



2. Nyamachoma: Keçi, tavuk gibi ürünlerin barbeküde pişirilmesiyle yapılan yemek, yanında ızgara muz ve ugali ile servis edilir



3. Pilau: Pirinç ve soğanın kereviz ile terbiye dildiği tavuk yemeği olan pilau, Tanzanya’nın vazgeçilmezlerinden. Kachumbari ve soslarla servis edilen pilauyu denemeniz tavsiye edilir.

Tanzanya’da birçok tropikal meyve bulmanız da mümkündür. Halkın çoğunluğu kahvaltısını bu meyvelerle birlikte yapar. Tanzanya’da özellikle dini zamanlarda alkol ve sigara tüketilmesi de hoş karşılanmaz.



Tanzanya’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar:



Tam bir doğa harikası olan Tanzanya’da, spor ayakkabılarınız mutlaka yanınızda olmalı. Çok yer gezecek ve çok şey göreceksiniz. Kraterlerden göllere, kiliselerden doğal koruma alanlarına kadar geniş bir gezi listesi barındıran Tanzanya’da yapmadan dönmemeniz gerekenler ise şöyle sıralanır:



1. Mutlaka en az 1 safari turuna katılın. En çok tercih edilen safari turu big five olarak adlandırılır ve fil, aslan, leopar, manda ve gergedan görebilirsiniz.



2. Türk mutfağına oldukça yakın Tanzanya mutfağını deneyin.



3. Zanzibar’ın en güzel plajlarında tatilin tadını çıkarın.



Tanzanya Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler:



Tanzanya, birçok açıdan güzel bir ülke ancak Afrika ülkesi olması sebebiyle bazı hastalıklara karşı önleminizi alarak gitmenizi öneririz. İşte Tanzanya tatiliniz için uyarılar:



1. Aids ve sıtma burada çok yaygın. Gitmeden önce mutlaka önlem almanız gerekiyor.



2. Tanzanya kapıda vize uygulayan ülkelerden. Vizenizin ücreti 50 dolar ve havaalanında alıyorsunuz. Ancak Tanzanya seferleri günde bir kere olabiliyor ve Tanzanya’ya vardığınızda sabahın çok erken bir saatinde vize kuyruğunda kendinizi bulabiliyorsunuz. Bu yüzden konsolosluklardan 1 hafta öncesinden vize alarak bu sıraya maruz kalmayabilirsiniz.



3. Tanzanya oldukça ucuz bir ülke, ancak yanınızda nakit taşımanız önerilir. Bazı yerlerde kredi kartı hizmetleri sınırlı.



4. Tanzanya’nın özellikle büyük şehirlerindeki turistik alanlarda hırsızlık olayları raporlanmış. Gezinizde paranıza ve kıymetli eşyalarınıza dikkat etmelisiniz.



5. Safarilerin yapılmadığı insanların girmesinin yasak olduğu bölgelere can güvenliğiniz için girmemelisiniz.





Emlak365.com Özel İçerik