Taşeron İşçilere 2020 Yılı Tayin Hakkı İçin Masada Olan 2 Çözüm Modeli
Taşeron işçilerin 2020 yılı görüşmelerinden elde etmeyi umdukları haklardan bir tanesi de tayin hakkı. Tayin olabilmek adına yargıya başvuruda bulunan ve bu davaları kazanan taşeron işçiler Çalışma Bakanlığı'ndan bu alanda bir çalışma bekliyorlar. Peki taşeron işçilere tayin hakkı verilecek mi? Masada olan çözüm formülleri neler? Haberimizde.
4/D statüsünde çalışan personellerin tayin hakları bulunmuyor.
Özellikle eşi kamuda çalışan ve başka şehirlerde görev yapan personeller aile birliği konusunda büyük sorun yaşıyorlar. KHK ile kadroya alınmalarının ardından kendilerine sunulan mali ve sosyal hakları tablosunda yer almayan tayin hakkı için ise çalışanlar 2020 yılında düzenleme bekliyorlar.
TAŞERON İŞÇİLERE 2020 YILINDA TAYİN HAKKI DÜZENLEMESİ
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler bazı sorunlar karşısında tayin talebinde bulunuyorlar.
Tayin talepleri olmadığı için yargı yoluna giden taşeron işçilerden bazıları ise davaları kazandılar. Bu davalardan birinin örneğinde ise eşi kamuda çalışan bie 4/D'li işçi farklı şehirlerde yaşadıklarını ve eşinin yanına tayin olmayı talep etti. Mahkeme heyeti taşeron işçinin bu talebini haklı buldu ve işçinin naklen atama yöntemiyle atanmasına karar verdi.
TÜM İŞÇİLER İÇİN DÜZENLEME ÇIKARILSIN TALEBİ
Bu konuda alınan mahkeme kararının ardından ise devlet kurumlarında 4/D statüsünde çalışan taşeron işçiler mahkeme heyetinin kararını örnek göstererek tüm taşeron işçiler bir düzenleme olmasını talep ettiler. Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda çalışma yapmasını talep eden işçiler 2020 yılında tayin hakkı konusunda adım atılmasını talep ediyorlar.
Bunun yanında taşeron işçilerin tayin konusu ile ilgili olarak iki çözüm olabileceği konuşuluyor. Birinci çözüm önerisinde tüm taşeron işçilere belirli zaman aralıklarında bir tayin hakkı, ikinci çözüm önerisinde ise yalnızca eşi kamuda çalışanlara tayin hakkı verilmesi.