Toplanan Deprem Vergileri Kentsel Dönüşüm ve TOKİ Depremzede Konutları İçin Kullanıldı!

Elazığ'da yaşanan deprem felaketi sonrası bir kere daha gündeme gelen deprem vergisi büyük tartışmalara neden oldu.
Toplanan Deprem Vergileri Kentsel Dönüşüm ve TOKİ Depremzede Konutları İçin Kullanıldı!

Elazığ'da yaşanan deprem felaketi sonrası bir kere daha gündeme gelen deprem vergisi büyük tartışmalara neden oldu. Vatandaş depre vergisi nereye gidiyor sorusuna yanıt ararken deprem vergileri ne oldu sorusuna yanıt geldi!

Elazığ'da yaşanan deprem sonrası gözler bir kere daha deprem vergisine çevrildi.



DEPREM VERGİSİ NEDİR?



Büyük Marmara Depremi beraberinde büyük bir yıkımı da getirirken o dönem iktidarda olan DSP, ANAP, MHP koalisyon hükümeti tarafından deprem nedeni ile oluşan hasarın tazmin edilmesinde destek sağlamak amacı ile hayata geçirilen cep telefonu konuşmaları ve tesis ücretlerinden yüzde 25 oranında kesilen Özel İletişim Vergisi halk arasında deprem vergisi olarak anılmaktadır.



DEPREM VERGİSİ NE ZAMAN ÇIKTI?



Deprem vergisi olarak anılan Özel İletişim Vergisi 1999 senesinde yaşanan Büyük Marmara Depremi sonrası toplanmaya başlanmıştır. İlk çıkarıldığında geçici olarak alınmaya başlanan vergi 2003 senesinde kalıcı hale getirilmiştir.



DEPREM VERGİSİ NE KADAR?



İlk çıkarıldığı dönemde yüzde 25 olarak kesilen vergi 2018 senesinde gerçekleştirilen yasal düzenleme ile beraber yüzde 7,5 seviyesine çekilmiştir.



DEPREM VERGİLERİ NE OLDU, NEREYE GİDİYOR?



Konu hakkında bugün köşesinde özel bir yazı kaleme alan Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör toplanan deprem vergilerinin kentsel dönüşüm ve TOKİ depremze konutları için harcandığını iddia etti.



Güngör yazısında "TOKİ, depremzedelere maliyeti 110 milyar TL’yi bulan 80 bin kalıcı konut üretti. Kentsel dönüşüme de 35 milyar TL harcandı" ifadeleri ile merak edilen soruya da yanıt vermiş oldu.



DEPREM VERGİLERİ İLE TOKİ 80 BİN DEPREMZEDE KONUTLARI İNŞA ETTİ!



Yaşanan depremlerin ardından oluşan büyük hasara dikkat çeken Güngör 35 milyar liranın kentsel dönüşüme harcandığını belirterek "Deprem vergisi adı altında toplanan paralar, konuttan altyapı yatırımlarına ve kentsel dönüşüm yardımlarına kadar pek çok alana harcanıyor.



Türkiye'de 1999'daki iki depremin ardından İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce ve Bolu'da 42.587 kalıcı konut, kanalizasyon, yollar, eğitim alanları, hastaneler yapıldı. Bolu, Düzce, İzmit, Yalova, İstanbul, Sakarya'ya depremin olduğu günden bu yana harcanan para 103 milyar TL.



Daha sonra yaşanan Van, Kütahya, Bingöl ve Afyon-Dinar depremlerinin ardından TOKİ eliyle 37.734 afet konutu üretildi. 2003-2020 tarihleri arasında yapılan afet konutlarına 7.5 milyar TL harcandı. Böylece 1999'dan bu yana depremzede vatandaşlar için devletin ürettiği kalıcı konut sayısı 80.321 harcanan para da 110 milyar TL oldu" dedi.



Emlak365.com