Türkiye'nin Afrin Harekatı

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Afrin'e başlattığı Zeytin Dalı isimli harekat 5'inci gününe girdiTürkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Afrin'e başlattığı Zeytin Dalı isimli harekat 5'inci gününe girdi.
Türkiye'nin Afrin Harekatı

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Afrin'e başlattığı Zeytin Dalı isimli harekat 5'inci gününe girdi

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Afrin'e başlattığı Zeytin Dalı isimli harekat 5'inci gününe girdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin YPG - PYD - IŞİD terör örgütlerine yönelik yaptığı operasyonda şu ana kadar 10 km ilerlendiği bilgisi geliyor. YPG'nin denetimindeki 10'dan fazla köyün TSK'nın kontrolüne geçtiği ifade ediliyor.



TSK Zırh Delici Toplar Kullanıyor


Öte yandan yapılan açıklamada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin zırh delici toplarla YPG mevzilerini dövdüğü vurgulandı. Kilis - Öncüpınar'dan geçirilen zırh delici toplar, YPG mevzilerini yok etmek için kullanılacak. TSK, Afrin'e Kilis ve Hatay sınır hattından araç ve personel sevk etmeye devam ediyor. Harekatın 5'inci gününde YPG/PYD terör örgütlerine yönelik çok sayıda mevzi yok edildi. Ayrıca çok sayıda teröristin de öldürüldüğü bildiriliyor.



ABD Afrin Harekatı Nedeniyle Türkiye'yi destekliyor


Afrin harekatının başlamasından önce kamuoyunda ABD ve Rusya'nın tepkilerinin ne olacağı sorusu sıkça gündeme geliyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı jetlerin Afrin'i bombaladığı haberi gelince, Rusya'nın operasyona yeşil ışık yaktığı anlaşılmış oldu. Zira Afrin hava sahası Rusya ve Suriye yönetiminin kontrolündeydi. Türk jetlerinin bölgeyi bombalamasının bir tek açıklaması vardı; Rusya hava sahasını açmıştı. Harekatın başlamasından bu yana Türkiye'ye ve YPG/PYD terör örgütüne itidal çağrısında bulunan Amerika Birleşik Devletleri ise Türkiye'nin kendi güvenliği nedeniyle başlattığı harekata karşı olmadığını belirtti. Dün ise ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada, YPG'nin, kontrölünde olan Kuzeydoğu Suriye'den Afrin'e yardım götürmesi durumunda YPG ile tüm bağların kopartılacağı vurgulandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Fransa,22 Ocak'ta konseyi acil koduyla toplantıya çağırsa da, konseyden Türkiye'nin aleyhine sonuç çıkmadı. Öte yandan Afrin'e yönelik operasyonun henüz ilk gününde Almanya'dan ve İngiltere'den Türkiye'ye destek mesajları verilmişti. Sonraki süreçte de iki ülke Türkiye'ye olan desteğini sürdürdü.



İran Gelişmelerden Endişeli


Suriye iç savaşının başlamasından bu yana Suriye rejiminin yanında yer alan İran ise gelişmelerden endişeli olduğunu açıkladı. Öte yandan Türk Dışişleri ile İran arasındaki Afrin harekatına yönelik bilgi trafiğinin sürdüğü belirtiliyor.



Operasyon Ne Kadar Sürecek?


Gerek hükümet kaynakları gerekse askeri kaynaklar harekatın nihayete ereceği zamana yönelik değerlendirmelerden kaçınıyor. Net bir gün vermenin spekülasyon olacağı söyleniyor. Ancak medyaya konuşan askeri uzmanlar harekatın 60 - 90 gün arasında sürmesinin beklenebileceğini belirtiyorlar. Afrin'deki sivil nüfus nedeniyle, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarını olabildiğince dikkatli sürdürmesinin harekatın süresinde belirleyici olacağı vurgulanıyor.



Reyhanlı ve Kilis'e Roket Saldırısı


YPG terör örgütü tarafından Reyhanlı ve Kilis'e roket saldırılarının yapılması vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. Yapılan saldırılarda şu ana kadar bir Suriyeli hayatını kaybederken, 3 yurttaşımızın da yaralandığı açıklandı. 2 gün önce Kilis'te üç katlı bir evin üst terasına atılan roket büyük paniğe sebep olurken, saldırı sebebiyle ölüm yaşanmadığı kayddedildi. Saldırının hemen ardından roketin düştüğü binaya çok sayıda kurtarma ekibi, ambulans ve itfaiye gönderildi.



3 Eve Acı Haber Düştü


Afrin operasyonunda şu ana kadar 3 askerimiz şehit oldu. Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan'ın 22 Ocak günü PKK/KCK/YPG/PYD'li teröristlerle girilen çatışma sonucunda şehit düştüğü haberi Ankara Sincan'daki baba ocağına bildirildi. Şehidin evli ve 5 aylık bir kızının olduğu belirtildi. 23 Ocak günü ise 30 yaşındaki Üsteğmen Oğuz Kaan Usta şehit oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri PKK/KCK/PYD/YPG ile girilen çatışmada Üsteğmen Oğuz Kaan Usta'nın şehit düştüğünü açıkladı. Şehit Üsteğmen Oğuz Kaan Usta'nın evli olduğu ve eşi Antalya'nın Serik ilçesinde bir okulda İngilizce öğretmenliği yapan Saide Üstüner Usta'ya acı haberin sağlık ekipleri eşliğinde verildiği öğrenildi. Afrin operasyonunun dördüncü gününde ise Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı şehit oldu. 25 yaşındaki şehit Uzman Çavuş Muratdağı'nın evli olduğu öğrenildi. Kayseri'de yaşayan ailesi acı haberi aldığında gözyaşlarına boğuldu.