Türkiye'nin Afrin Harekatı Hakkında Merak Edilenler

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin'e başlattığı harekat üçüncü gününe girdi.
Türkiye'nin Afrin Harekatı Hakkında Merak Edilenler

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin'e başlattığı harekat üçüncü gününe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin <

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin'e başlattığı harekat üçüncü gününe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin harekatının başlayacağı haberini verdiği geçtiğimiz haftadan bu yana, Rusya'nın hava sahasını açıp açmayacağı konusundaki spekülasyonlar sürerken, Türk jetlerinin Afrin'deki hedefleri vurmasıyla bu yöndeki tartışmalar da son bulmuş oldu. Genel Kurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ana kadar Türk jetlerinin 75 hedefi imha ettiği, operasyonun YPG, PYD, IŞİD gibi terör örgütlerinin yenilgiye uğratılana kadar kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Türkiye'nin Afrin Harekatı Hakkında Merak Edilenler

Operasyonun nedeni Türkiye'nin güvenlik kaygısı


Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin hedefinin Suriye'nin toprak bütünlüğünü tesis etmek, Türkiye'nin güvenliğini sağlamak ve Suriye'deki barış sürecini hızlandırmak olduğunu belirtti. Aksi yöndeki tüm iddiaların kötü niyetli algı operasyonu olduğunu vurgulayıp, Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası hukuka bağlı kalacağının altını çizdi. Başbakan Binali Yıldırım da Afrin'de bulunan YPG'li teröristler nedeniyle Türkiye'nin ve Türk halkının güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek, yıllardır Kilis ve Reyhanlı'ya yapılan roket saldırılarını uluslararası kamuoyunun gözden kaçırmamasını istedi.

Harekatın süresi netlik kazanamaz


Afrin'in yoğun sayılabilecek bir sivil nüfusa sahip olması ve bölgedeki çok sayıdaki güç nedeniyle harekatın süresi ile ilgili net bilgilerin verilemeyeceği Hükümet kaynakları tarafından belirtiliyor. Zira Afrin'in engebeli yapısının harekatın süresiyle ilgili tahminde bulunmayı zorlaştırdığı vurgulanıyor. Ancak askeri uzmanlardan bazıları mümkün olan en kısa sürede nihai hedefe ulaşılıp operasyonun sonlandırılmasının, Türk askerinin güvenliği ve Suriye'deki siyasi karmaşanın daha da çetrefilli hale gelmemesi için elzem olduğunu söylüyor. Ancak yine de operasyonun 60 - 90 gün sürebileceği sıkça yapılan yorumlar arasında bulunuyor.

Türkiye'nin Afrin Harekatı Hakkında Merak Edilenler

Afrin'in ardından sırada Menbiç mi var?


Afrin'de sürdürülen harekatın tamamlanmasının ardından sırada Fırat Kalkanı operasyonu sırasında alınmayan Menbiç'in Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ana hedefi haline geleceği iddiası gündeme geldi. Resmi kaynaklar bu konudaki değerlendirmeleri şu an için sağlıklı bulmuyor ve spekülasyon istemediğini söylüyor. Ancak uzmanlar Afrin ve YPG'nin elindeki Tel Abyad, Cezire bölgelerinin birleşmesinin önüne set koymanın temel yolunun Menbiç'in alınması olduğu konusunda hemfikir görünüyor.

Rusya birliklerini çekmiş değil


Son olarak Rusya'nın Afrin'deki birliklerini çektiği yönündeki iddialar Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından ikinci kez yalanlandı. Türk ordusunun bölgedeki ilerleyişiyle birlikte Rus güçlerinin Afrin'den çekileceği mi, tampon unsur olarak mı kalacağı henüz netlik kazanacak gibi değil. Ancak Türkiye Hükümeti operasonun derinliğinin 30 km olacağı konusundaki açıklaması, Afrin'in 45 km uzunluğunda olduğu göz önünde bulundurulunca Rus birliklerinin Afrin'den tamamen çekilmeyeceği görüşü ağırlık kazanıyor.