Türkiye'nin En Zenginleri Listesine Giren İbrahim Erdemoğlu Kimdir, Ne İş Yapar, Dolar Milyarderi Nasıl Olmuştur?

ABD merkezli Forbes Dergisi tarafından dünyanın dolar milyarderleri açıklandı. Türkiye'nin dolar milyarderleri listesine İbrahim Erdemoğlu ilk defa girdi. Peki İbrahim Erdemoğlu kimdir, ne iş yapar, nasıl dolar milyarderi olmuştur?
Türkiye'nin En Zenginleri Listesine Giren İbrahim Erdemoğlu Kimdir, Ne İş Yapar, Dolar Milyarderi Nasıl Olmuştur?

Forbes Dergisi tarafından her yıl dünyanın dolar milyarderleri listesi yayınlanmaktadır. 2021 yılı listesi geçtiğimiz günlerde Forbes tarafından ilan edildi. Türkiye'nin en zengin kişisi olan Murat Ülker'in 6,4 milyar dolarlık kişisel serveti dudak uçuklattı. Ancak listeye bu yıl yeni bir ismin girmesi dikkatlerden kaçmadı. Herkes listeye bakınca İbrahim Erdemoğlu'nun kim olduğuna ve ne iş yaptığına odaklandı. İbrahim Erdemoğlu Türkiye'nin tanınmış, başarılı iş insanlarından birisi. Ancak onu tanımayanlar en zenginler listesinde adını görünce hakkında araştırmaya yapmaya başladılar.

102 MİLYON DOLARLIK YATIRIM ÖNÜNÜ AÇTI

Dolar milyarderleri arasına bu yıl giren İbrahim Erdemoğlu'nun iş dünyasında kendisine başarıyı getiren hamlesi çok eskiye dayanmıyor. 2015 yılında tekstil hammaddesi üreticisi olan Sasa'yı Sabancı Holding'den satın alan İbrahim Erdemoğlu ismini Türkiye ilk defa o dönem duymuştu. Sasa'yı satın almak için Sabancı Holding'e 102 milyon dolar ödeme yapan İbrahim Erdemoğlu 6 yıl içerisinde aynı şirketi devasa boyutlara taşımayı başardı. Şu anda Sasa'nın piyasa değeri 7 milyar dolar oldu.

6 YILDA DOLAR MİLYARDERİ OLDU

Sabancı Holding'den normal bir şirket satın alan İbrahim Erdemoğlu'nun 6 yıl içerisinde bu denli kazançlı adımlar atmasının arkasında yatan gerçekler de merak konusu oldu. İbrahim Erdemoğlu nasıl dolar milyonerleri listesine girebildi. Sasa için 102 milyon dolar ödeme yapan İbrahim Erdemoğlu tekstildeki dönüşümü tam anlamıyla bir avantaja çevirdi. Hazır giyim ürünlerinde tüm dünyada pamuk ve yün yerine petrokimya ürünü olan polyester elyaf kullanılmaya başlandı. Bunu çok önceden fark eden Sasa şu anda hem Türkiye'nin hem de dünyanın en önemli polyester elyaf üreticilerinden birisi olarak faaliyetini çok geniş bir müşteri ağıyla sürdürüyor.

11,8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPACAK

Erdemoğlu Holding'i bir başka düzeye taşıyan Sasa'nın katılımı ile artık holding politikasına buna göre yön verilmeye başlandı. Tekstil üretiminin en önemli hammadde kaynaklarından birisi haline gelen Sasa'yı daha ileriye taşımak için İbrahim Erdemoğlu ikinci bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Adana'da rafineri kurarak petrokimya ürünleri üretmeye hazırlanan Erdemoğlu Holding'in bunun için 11,8 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi belirlediği bildirildi.

İBRAHİM ERDEMOĞLU KİMDİR?

İbrahim Erdemoğlu, Adıyamanlı bir iş insanıdır. İş hayatının geçmişinde ise halı üretimi vardır. Babasının Gaziantep'te kurduğu halı atölyesini devraldıktan sonra İbrahim Erdemoğlu o atolyeyi dünyanın çok sayıda ülkesine ihracat yapan bir şirket haline getirdi. 1998 yılında ise o dönem çok büyük bir ses getiren Merinos Halı'yı kurdu. Gaziantep'i halı üretim merkezi yapması ile nam saldı. Merinos halı öncülüğünde bu gerçekleştirildikten sonra 2015'te Sasa'yı satın aldıktan sonra İbrahim Erdemoğlu için yeni bir hikaye yazılmaya başlandı.