Uzman İsimden Endişelendiren Deprem Uyarısı! İki Şehirde Şiddetli Deprem Mi Bekleniyor?

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Uzman İsimden Endişelendiren Deprem Uyarısı! İki Şehirde Şiddetli Deprem Mi Bekleniyor?

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir depremler ile alakalı olarak açıklamalarda bulundu. Hasan Sözbilir deprem bilgilendirmesi yaptığı beyanında Tekirdağ ve Balıkesir'i özellikle uyardı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoleji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Propf. Dr. Hasan Sözbilir depremler ve aktif fay hatları ile alakalı olarak açıklamalarda bulundu. Kuzey Ege'de gerçekleşen son depremlerin Kuzey Anadolu fay hattının en uç noktasında meydana geldiğini söyleyen Hasan Sözbilir, Ganos fayındaki uzun süreli sessizliğe de dikkat çekti.



7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREME İŞARET ETTİ



Ganos fayının son olarak 1912'de kırıldığını söyleyen Hasan Sözbilir, “Ganos fayı 1912 tarihinden itibaren büyük ölçekli bir deprem üretemedi. Benzer bir suskunluk Edremit ile Gönen arasında meydana geldi. Orada da son deprem 1944'te oldu. Kuzey Anadolu fayı at kuyruğu gibi bir şekle bürünerek çatallanır. Tekidağ'a denk gelen kısımda bir suskunluk var. Burada yatay yönde 2 santimlik bir hareket oluyor. Buna bağlı olarak 2 metreye yakın bir gerilim ortaya çıktı. Bu gerilimin karşılığı da 7 büyüklüğünde bir depremdir.” dedi.



BALIKESİR DE RİSK ALTINDA



Balıkesir'in de deprem riski altında bulunduğunu söyleyen Hasan Sözbilir, “Ganos'taki suskunluğun benzeri Edremit ve Gönen arasındaki bölgede de var. O fay hattında en son deprem batı kısmında 1944'te gerçekleşti. Fay hattının doğu kısmında ise bir kırılma henüz meydana gelmedi. Bu kırılma bir gün mutlaka olacaktır ve şiddeti bir deprem meydana gelecektir. Balıkesir de bu konuda hazırlıklı olmalı.” ifadelerini kullandı.



MARMARA DENİZİ'NDE DEPREM RİSKİ



Marmara Denizi ile alakalı olarak da konuşan Hasan Sözbilir, “Son dönemlerde Marmara Denizi içinde depremlere şahit oluyoruz. Marmara Denizi'nden geçen fay hattının yaklaşık 100 kilometrelik bir bölümünd ekırılma meydana gelmedi. Dolayısı ile o bölgede enerji birikmiş durumda. Bu nedenle Marmara için deprem riski her zaman var.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com