Yaklaşan Toz Fırtınası İçin Radyoaktif Uyarısı: Sakın Dışarı Çıkmayın!

Mart ayının başı itibari ile Sahra Çölü'nden Fransa'ya taşınan ve ilerleyen günlerde Avrupa üzerinden Türkiye'ye ulaşacağı belirtilen toz taşınımı radyoaktif kalıntılar nedeni ile büyük panik ve endişe yarattı.
Yaklaşan Toz Fırtınası İçin Radyoaktif Uyarısı: Sakın Dışarı Çıkmayın!

Mart ayının başı itibari ile Sahra Çölü'nden Fransa'ya taşınan ve ilerleyen günlerde Avrupa üzerinden Türkiye'ye ulaşacağı belirtilen toz taşınımı radyoaktif kalıntılar nedeni ile büyük panik ve endişe yarattı. Konu hakkında açıklama yapan Dicle Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Taşdemir 1960 senesinde bölgede gerçekleşen nükleer deneme çalışmaları nedeni ile sezyum 137 radyoaktif kalıntılarının Sahra Çölü'nden toz taşınımı ile gelme riski bulunduğunu söyledi.

SAHRA'DAN GELEN TOZLAR TEHLİKELİ, HAVA SOLUNMAMALI, YAĞMUR YAĞARSA DIŞARI KESİNLİKLE ÇIKILMAMALI!

Konu hakkında uyarılarda bulunan Taşdemir toz taşınımının yaşandığı Fransa'nın Jura dağlarında sezyum 137 radyoaktif kalıntıların tespit edildiğini belirterek "Muhtemelen Sahra Çölü'nde yapılan nükleer denemeleri neticesinde oluşmuş radyoaktif atıklar olduğu düşünülüyor. Bunun miktarı konusunda şu anda tam net bir bilgi yok. Toz taşınımı içerisinde ne kadar sezyum 137 bulunduğu konusunda net bir açıklama yok. Ancak olası bir durumda yüksek miktarda tespit edilmesi halinde halkın uyarılması gerekmekte" sözleri ile söz konusu dönemde toz taşınımından etkilenen bölgelerde yaşayan insanların kesinlikle zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaması gerektiğini söyledi.

Sahra'dan gelen tozların tehlikeli olduğunu belirten Taşdemir toz taşınımı döneminde yağmur yağarsa mutlaka yağmurluk ve şemsiye kullanılması gerektiğini, bu yağmurun cilt ile temas etmesi halinde ise hemen kıyafetlerin çıkartılarak yıkanması ve duş alınması gerektiğini söyledi. Türkiye'ye genelde Suudi Arabistan ve Suriye'den gelen toz taşınımları olduğunu belirten Taşdemir Avrupa'dan gelen tozların ise Sahra Çölünde 1960'lı yıllarda yapılan radyoaktif deneme testleri nedeni ile yüksek riskli olduğunu söyledi.