Yasaklar Kalktı Derken Tam Kapanma Mı Geliyor? Vaka Sayıları 20 Bin Olabilir Uyarısı

Bahar aylarının başlamasıyla birlikte yerinde karar ve normalleşme süreci başladı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar kapsamında akşamları ve haftasonu sokağa çıkma yasakları illere göre değişen sürelerde kaldırıldı.
Yasaklar Kalktı Derken Tam Kapanma Mı Geliyor? Vaka Sayıları 20 Bin Olabilir Uyarısı

Bahar aylarının başlamasıyla birlikte yerinde karar ve normalleşme süreci başladı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar kapsamında akşamları ve haftasonu sokağa çıkma yasakları illere göre değişen sürelerde kaldırıldı. Bunun dışında yine illere göre değişen uygulamalar ile yüzyüze eğitim başladı işletmeler açıldı.

Normalleşme yönünde atılan bu adımlar uygulamaya girdiği dönemden itibaren ise vaka sayılarında artışlar yaşanmaya başladı. Vaka sayılarında görülen artışların ardından ise uyarı geldi.

GÜNLÜK 20 BİN VAKA UYARISI

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı koronavirüs salgınının geleceğini yorumladı. Savaşçı açıklamalarının başında tedbirlere uyulmasının önemine dikkat çekti. Aşılama çalışmalarının başarılı ilerlediğini ifade eden Savaşçı bunun yanında oluşan rehavet ortamı nedeniyle vaka sayılarında artış olduğu ifade etti. Korku ve paniğe neden olacak bir durumun olmadığını da söyleyen Doçent Doktor Savaşçı tedbirlere uyulduğunda il bazında ciddi başarılar elde edileceğini söyledi.

Savaşçı konuşmasında bundan sonraki dönemde vaka sayılarında artış olabilir uyarısında da bulunarak vaka sayısının 20 bine kadar ulaşabileceğini söyledi.

"Dolayısıyla Mart ayının 15'inden sonra günlük vaka sayılarımız 15 bine, Mart ayı sonu Nisan ayı başında 20 binleri bulabilir. Ama aşılanma hızını artırırsak ve iller bazında kurallar artarsa bu sayılara ulaşmayabiliriz. Mart ayının 15'i bizim bu süreçteki rakamlarımız için aslında çok belirleyici olacak."

TAM KAPANMA OLUR MU?

Salgının seyrine ilişkin açıklamalarında tam kapanma olup olmayacağı noktasında da görüşlerini açıklayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Mart ayının ortalarında bu şekilde bir artış olması durumunda çok ciddi kısıtlamalar gelebileceğini söyledi.

Tam kapanma olur mu? sorusuna da yanıt veren Uzman Doktor Savaşçı "Açıkçası ülkemizde tam kapama olacağını düşünmüyorum. Dünyada şu anda aşılama sıralamasında 5'inci ülkeyiz. Tam kapama olacağını düşünmüyorum." dedi.