YKS 2021 TYT Matematik Sınavına Kendinden 39 Kat Büyük Olan Vazonun Yaşını Araştıran Faruk Damga Vurdu

YKS Soruları sosyal medyada tartışmalara neden olurken özellikle de matematik soruları zor olması nedeni ile çok yoğun bir şekilde eleştirildi. Milyonlarca adayın ter döktüğü sınavda sınav sonrası adayların en çok tepki gösterdiği soru ise Matematik bölümünde yer alan ve 300 yıllık vazo üzerinden yaş hesaplamasının yapılmasının istendiği soru oldu. Kendinden 39 yaş büyük olan 300 yıllık vazoyu araştıran Faruk sınava damga vurdu! TYT matematik soruları nedeni ile zorlanan öğrenciler AYT matematik
YKS 2021 TYT Matematik Sınavına Kendinden 39 Kat Büyük Olan Vazonun Yaşını Araştıran Faruk Damga Vurdu

TYT soruları sınava giren adaylar tarafından yoğun şekilde eleştirilirken sorulan soruların son derece uzun olması ve şıkların birbirine son derece yakın olarak seçilmesi adayların Türkçe ve Matematik sorularını dahi yetiştirimemesine neden oldu. Adaylar özellikle de sınavda çıkan yaş hesaplama sorusunu eleştirdi.

Adaylar ÖSYM tarafından hazırlanan soruların son derece zor olduğunu belirtirken en zor deneme sınavlarından dahi daha zorlayıcı olması nedeni ile pek çok kişi sadece 1-2 soru yanıtlayabildiklerini belirterek Türkçe sınavı bölümünde ise soruların yanıtlarının yer aldığı şıkların birbirine son derece yakın seçilmesi nedeni ile vakit kaybı ve akıl karışıklığı yaşandığını dile getirdiler.

PEKİ FARUK KAÇ YAŞINDA?

Sınavda en çok tartışılan konulardan biri de Faruk isimli kişinin yaşını antika bir vazo üzerinden hesaplamaya çalıştığı soru oldu. Bazı kullanıcılar sorunun diğer matematik sorularına göre en kolay soru olduğunu dile getirirken bazı kullanıcılar ise en zorlandıkları soru olduğunu dile getirdi. Sorunun çözümü ise şu şekilde açıklandı;

Faruk'un yaşı = Vazonun yaşı (2020-300) - x olacaktı

Yani 1720 - x olarak hesaplanır.

Verilen verilere göre bu rakamda 39x e eşitmiş.

1720 = 40x olarak hesaplanır.

Bu işlemin sonucunda ise X 43 olarak hesaplanıyor.

Sorunun yanıtını 43 olarak hesaplayanlar doğru yanıtı vermiş oldu. TYT matematik soruları için yeni nesil soruların ağırlıklı olarak seçilmesi eleştirilere neden olurken bu tip sorularda adaylara şıklardan gidilmesi öneriliyor. Yani şıklar üzerinden yapılan ters hesaplama ile sonuca daha kolay bir şekilde ulaşılabileceği ve bu seyede vakit kazanılabileceği belirtiliyor.

Adayların bir bölümü soruyu dahi göremediklerini belirtirken vakit az kaldığı için matematik sorularının çoğunu yapamayan kişilerin sayılarının fazlalığı dikkat çekti.