Zatürre Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Zatürre belirtileri; üşüme, titreme, 39-40 ℃ yüksek ateş ve iltihaplı balgam gibi belirtilerdir.
Zatürre Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Zatürre belirtileri; üşüme, titreme, 39-40 ℃ yüksek ateş ve iltihaplı balgam gibi belirtilerdir. Zatürre erken teşhis edilmesi ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Zatürre tedavi edilmediği ve ilerlediği takdirde ölümle sonuçlanabilme riski bulunmaktadır. Bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bilinen başka rahatsızlığı olanlarda zatürrenin ölümle sonuçlanabilme ihtimali bulunmaktadır. Fiziki muayene, radyolojik tetkikler, hastanın hikayesi, balgam ve kan kültürünün alınması ile zatürre anlaşılabilmektedir. Toplum kökenli, hastane kökenli ve bağışıklığı baskılanmış hastada olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Günlük hayatta en fazla görülen zatürre türü ise toplum kökenli zatürredir.

Zatürrenin Sık Görülen Belirtileri Nelerdir?

Zatürre semptomları, özellikle havaların soğuması ile beraber kendisini daha fazla göstermektedir. Üst solunum yolu rahatsızlıkları ile benzer belirtilere sahip olmaktadır. Koronavirüs ve grip belirtileri ile benzerlik gösterdiği için zatürre tedavisinde geç kalınabilmekte ve dolayısı ile sonrasında kişinin hayatını riske atacak durumlar ortaya çıkabilmektedir. Yüksek ateş ve göğüste ağrı gibi belirtilerin 3 günden daha uzun sürmesi durumunda, vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Zatürrenin belirtileri aşağıda verilmiştir:

  • Öksürük görülür.

  • Yüksek ateş, zatürrenin belirtileri arasındadır.

  • Üşüme ve titreme meydana gelebilir.

  • Sarı-yeşil renkte balgam gelmeye başlar ve bunun devamlı olduğu görülür.

  • Hızlı soluk alıp verme ihtiyacı hissedilir.

  • Nefes alırken güçlük çekilir.

  • Göğüste ağrı oluşur.

  • Baş ağrısı hissedilir.

  • Yan ağrısı oluşur.

  • Yorgunluk ve halsizlik hissi meydana gelir.

  • Karın ağrısı hissedildiği gibi karında şişkinlik de görülür.

  • Zatürre semptomları arasında kusma vardır. Aynı zamanda kusacakmış gibi bir his de oluşabilir.

  • 65 yaş üstü kişiler zatürre olduklarında bilinç bulanıklığı yaşayabilirler.


Zatürre Nasıl Anlaşılır?

Zatürre tanısı, tıbbi öykü ve fiziki muayene sonucuna göre konulmaktadır. Ciddi bir rahatsızlık olduğu için vakit kaybetmeden doktora gidilmesi ve erken teşhis edilmesi önem taşımaktadır. Zatürre teşhisi için akciğer muayenesi yapılmaktadır ve tanıyı kesinleştirebilmek için akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi, kan tetkikleri ve balgam kültürü de istenebilmektedir.

Zatürre Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Zatürre tedavisi öncesinde hastanın durumu, yaşı, etken bakteri ya da virüsün türü, radyoloji ve laboratuvar bulguları, kişisel risk faktörler göz önünde bulundurularak tedavi yöntemi belirlenmektedir. Solunum yetmezliği çeken zatürre hastalarının tedavileri hastanede yatarak uygulanabilmektedir. Fakat hastanın durumu çok ağır değil ise, belirli periyotlarda kontrole çağırılarak tedavisini evde görülmesi mümkün olmaktadır.

Zatürre tedavisinde çoğunlukla antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik kullanılan süre içerisinde bol sıvı tüketilmesi ve dinlenilmesi gerekmektedir. Hastalık iyileşse dahi sonrasında yaklaşık bir ay boyunca halsizlik hissi devam edebilmektedir. Aşırı veya yanlış antibiyotik kullanımı zatürreyi daha da ağırlaştırabileceği için hastaların doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmamaları gerekmektedir.

Zatürreden Korunmak Mümkün Müdür?

Zatürreye yakalanmamak için zatürre aşısı vurulabilmektedir. 2, 4, 6 ve 12’nci aylarında çocukların zatürre aşısı olmaları Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilmektedir. 65 yaşından büyük olan ve zatürreye yakalanma riski yüksek kişilerin doktorları ile görüşerek buna göre önlem almaları tavsiye edilmektedir. Zatürreye yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Ağız ve burun bölgesine dokunduktan sonra, yemek yemeden önce ellerin düzgün bir şekilde yıkanması, bunun alışkanlık haline getirilmesi gerekmektedir.

  • Öksürme ve hapşırma sonrasında eller yıkanmalıdır. Aynı zamanda kullanılan mendiller tek kullanımlık olmalı ve direkt atılmalıdır.

  • Bardak ve mutfak eşyası gibi eşyalar başkaları ile ortak kullanılmamalıdır.

  • Zatürre bağışıklık sistemi düşük olanlarda daha ağır şekilde seyredebilmektedir. Sigara ve alkol gibi bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olan maddelerin kullanımının sınırlandırılması veya bırakılması tavsiye edilmektedir.