NASA astronotları uzayda mahsur kaldı

Haziran ayının başında NASA tarafından uzaya bir proje amacıyla gönderilen 2 astronot dünyaya dönemiyor. Aktarılan habere göre Dünya’ya dönüş tarihlerinin henüz netleşmediği astronotların neden hala dönemediği bilinmiyor.
NASA astronotları uzayda mahsur kaldı

Uzaya gönderilen astronotlar için yapılan ilk planlamada sadece 8 gün uzayda kalacakları hesap ediliyordu. Ancak işlerin bir türlü istenilen seviyelerde gitmemesi herkesin kafasında soru işaretlerine neden oldu.

Bu ay sonuna kadar astronotların dönememesi halinde başarılı 2 astronot 2 aydır uzayda mahsur kalmış olacak.

STARLİNER UZAY ARACI NE ZAMAN DÖNECEK?

Milyonlarca kişi Starliner uzay aracının ne zaman uzaydan döneceğini merak ediyor. Son olarak geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısı sonrasında NASA açıklama yapmış, ay sonuna doğru bir dönüşün planlandığını ancak kesin bir tarihin olmadığını söyledi.

Sorunun belli olması noktasında yapılacak testlerin en geç hafta sonuna kadar tamamlanmış olması bekleniyor. Bu şekilde ortalama 2 aydır uzayda kalan astronotların ne zaman dünyaya dönebileceği netlik kazanmış olacak.

HAZİRAN AYINDAN BERİ MAHSUR KALDILAR

Uzay aracının uzaya fırlatılmasında da 3-4 defa teknik sorunlar yaşanmış, fırlatma ancak haziran ayı başında başarılı bir şekilde yapılmıştı. Dönüşlerinin sürekli olarak ertelendiği astronotların dünyaya sağ salim bir şekilde dönmesi bekleniyor. Ancak NASA’dan hala soruna ilişkin resmi bir açıklama yapılmış değil.

SORUN HALA ANLAŞILAMADI

Öte yandan asıl problemin mühendislerin uzay aracının geri dönmesini sağlayacak olan iticilerde neden sorun olduğunu anlayamaması olduğu biliniyor. Fırlatılmasında da pek çok gecikmeye sebep olan iticilerin helyum depolama tanklarında sızıntı olduğu ve bu sebeple astronotların dönüşünün tehlikeye atılmadığı da konuşulan konular arasında bulunuyor. Öte yandan astronotların sağ salim dönmesi için Boeing’in rakibi olan SpaceX dönüş konusunda yardımcı olabilir.