Resmi Gazete'de yayımlandı! 1 yıl kullanılmayan telefonlar tamamen kapatılacak
Telefonlar hakkında yeni düzenleme yayımlandı! Bugün alınan yeni bir karar ile birlikte eskiden 7 sene olan kapanma süresinin artık 1 seneye indirildiği öğrenildi. Bu çerçevede telefonların kapanma süreci vatandaşlara adım adım duyuruldu.
BİR SENE BOYUNCA KULLANILMAYAN TELEFONLAR KAPATILACAK!
Bu sene telefonlar üzerinde yapılan değişiklikler peş peşe gelmeye başladı. Öncelikle yurt dışında alınıp getirilen telefonların kaydı için ödenen harç parası 20 bin TL oldu. Ardından bugün Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.
Peş peşe bu düzenlemenin getirilmesinin nedenlerinden birinin de kaçak IMEI kaydı yapılmasının önüne geçilmek olduğu ifade edildi.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI!
Alınan karara göre eskinden 7 sene herhangi bir sinyal alınamayan telefonlar kapatılırken şimdi ise bu süre 1 seneye indirildi. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak şu şekilde açıklandı;
MADDE 1- 12/7/2014 tarihli ve 29058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde yer alan “kesintisiz yedi yıl” ibaresi “son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “kesintisiz yedi yıl” ibaresi “son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 19/A maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl süreyle elektronik haberleşme hizmeti almayan cihazlar
MADDE 19/A- (1) Kurumun MCKS’sinde kayıtlı iken son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz bir yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almadığı tespit edilen cihazlara ilişkin elektronik kimlik bilgileri Kurum tarafından siyah listeye alınır. 112 araç içi acil çağrı sisteminde (e-Call) kullanılan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlar, teknik imkanlar dâhilinde tespit edilebilmeleri halinde, bu kapsamda değerlendirilmez.
(2) Birinci fıkra kapsamında elektronik kimlik bilgisi siyah listeye alınan cihazın bir abone numarası ile tekrar kullanılması halinde, cihaz kullanıcısının elektronik haberleşme hizmetlerinden faydalanma talebi ilgili abone numarası bilgisi ile birlikte işletmeci tarafından derhal Kuruma bildirilerek ilgili abone numarasına işletmeci tarafından cihazın durumuna ilişkin bilgilendirme mesajı iletilir.
(3) Kuruma yapılan bildirim sonrasında; cihazın son kullanıcılarından birine ait abone numarası ile kullanıldığına ilişkin Kurum tarafından yapılan kontrolün olumlu sonuçlanması halinde cihaza ait IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek eşleştirilmiş beyaz listeye/beyaz listeye alınır.
(4) Son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl süreyle elektronik haberleşme hizmeti almadığı gerekçesiyle elektronik kimlik bilgisi siyah listeye alınan cihazın tekrar kayıtlı hale getirilmesine ilişkin başvuru cihazın son kullanıcısı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilir.
(5) Birinci fıkra kapsamında siyah listeye alınan bir cihazın son kullanıcısının Kurumun son kullanıcı tespiti ile uyuşmaması halinde, ilgili cihaza ait IMEI numarasının tekrar kayıtlı hale getirilmesi talebi cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla MCKS üzerinden yapılabilir. Cihazın ithalatçısı veya imalatçısının tasfiye halinde veya terkin edilmiş olması durumunda Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğde belirtilen bilgi ve belgeler tamamlanarak Kuruma başvuru yapılabilir.
(6) Başvurunun Kurum tarafından yapılan kontrollerden geçmesi halinde cihaza ait IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek eşleştirilmiş beyaz listeye/beyaz listeye alınır.”
Yukarıda maddeler halinde verilen bu kararların 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacağı öğrenilmiş oldu.