Starliner uzaydan döndü! 2 astronot istasyonda mahsur kaldı

NASA astronotları aylardır uzayda mahsur kalmış durumda. Aktarılan son habere göre astronotları Uzay İstasyonu’na götüren Starliner mekiği Dünya’ya boş bir şekilde geri döndü. Astronotlar ne zaman dönecek?
Starliner uzaydan döndü! 2 astronot istasyonda mahsur kaldı

Boeing 2 astronotuyla birlikte 2 defa uzaya çıkışı ertelenmişti. Son olarak 5 Haziran tarihinde uzaya gönderilen Starliner mekiğinin içerisinde olan uzay aracı bugün sabah saatlerinde New Mexico çölüne indi. Ancak astronotlar mekiğin içerisinde yer almadı. Starliner’in 3 aylık macerası bu sabah saatlerine son ererken astronotların 2025 Şubat ayında Dünya’ya döneceği belirtildi.

DÖNÜŞ CANLI YAYINDA GÖRÜLDÜ

Konuya ilişkin Reuters’in aktarmış olduğu haberin detaylarına göre NASA’nın canlı yayınında Starliner’ın sorun olmadan dünyaya döndüğü ifade edildi. NASA’nın astronotları olan Butch Wilmore ve Suni Williams hala uzayda kalmış durumda. 2 astronotun önümüzdeki yıl dünyaya dönmesi bekleniyor.

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

Arızalı mekiğe ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Boeing her şeyden önce mürettebatın ve uzay aracının güvenliğine odaklanmaya devam ediyor. Görevi NASA'nın belirlediği şekilde yürütüyoruz ve uzay aracını güvenli ve başarılı bir şekilde mürettebatsız dönüş için hazırlıyoruz" denilmişti.

ASTRONOTLAR NE ZAMAN DÖNECEK?

Astronotların 2025 yılının Şubat ayında döneceği ifade ediliyor. NASA Yöneticisi Bill Nelson, yapmış olduğu açıklamasında doğası gereği bir test uçuşun ne güvenli ne de rutin olduğunu ifade ederek, alınan erteleme kararının güvenliğe yönelik bir taahhüt olduğunu belirtti. Astronotların 2025 şubat ayına kadar uzayda kalma kararının alınan kolay bir karar olmadığı da ifade edildi.

Öte yandan Starliner uzay aracının haziran ayındaki fırlatmasında 3 defa sorun yaşanmış, astronotların uzaya gidişi ertelenmişti.