Büyükşehirlerden Kira Göçü Başladı! Maaşı Kiraya Yetmeyen Memur Tayin İstiyor

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerde kiralık ev fiyatları maaşlar ile yarışmaya devam ederken ev kirasına maaşı yetmeyen memurlar tayin istemeye başladı.
Büyükşehirlerden Kira Göçü Başladı! Maaşı Kiraya Yetmeyen Memur Tayin İstiyor

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan dalgalanma tüm hızı ile devam ederken yaşanan yükseliş tersine göç başlattı. Eskiden köylerden ve küçük şehirlerden büyük şehirlere göç yaşanırken, artık yüksek kira bedelleri nedeni ile büyükşehirlerde geçinemeyen vatandaş küçük şehirlere ve köylere dönüşe başladı.

Konut fiyatları ve ev kiralarında yaşanan dalgalanma memurların tayin dönemine de yansıdı. Eskiden büyükşehirlere tayin isteyen memurlar bu sene adeta büyükşehirlerden kaçmaya başladı. Eskiden memurların gözdesi olan Antalya, Bodrum gibi yazlık beldelerde rekor kıran ev kiraları nedeni ile adeta kaçış yaşandı. Memurlar küçük şehirlere tayin istemeye başladı.

KİRALIK EV FİYATLARI ALEV ALDI, ŞEHİRDEN KÖYE TERSİNE GÖÇ BAŞLADI!

Memurlar ev kiraları nedeni ile geçinemediklerini belirterek tayin istemeye başladı. Özellikle de ev kiralarının astronomik rakamlara ulaştığı Bodrum ve Antalya gibi tatil cennetlerinde ise 3-4 bekar memurun bir araya gelerek ev tutmaya çalıştıkları aksi halde kirayı ödeyemez durumda oldukları açıklandı.

Bodrum'da memurların yoğun tayin istemesi ve ilçede devlet dairelerinde sorun yaşanmaya başlanması üzerine memurlara yönelik lojman sayısının arttırılacağı açıklanmıştı. Memurlar yüksek kiralar nedeni ile geçim sıkıntısı çektiklerini belirterek tayin istemeye başlamıştı.

Büyükşehirlerden Kira Göçü Başladı! Maaşı Kiraya Yetmeyen Memur Tayin İstiyor

ASGARİ ÜCRET MAAŞI KİRANIN ALTINDA KALDI! KİRALAR NE ZAMAN UCUZLAYACAK?

Memurlar bu nedenle tayin istemeye başlarken asgari ücretli ve tek maaşlı çalışan kişiler için durum daha da zor bir hal aldı. İstanbul'da ortalama kiralık ev fiyatları 6 bin 200 TL'ye ulaşarak asgari ücreti geride bırakırken çalışanın maaşı kirasını bile karşılayamaz bir hal aldı.

Konut fiyatlarını düşürmek için hükümet tarafından açıklanan Hazine arazilerinin üzerine ev yapmak isteyen kişilere ucuz fiyatlarla satılması planının bir an önce hayata geçirilmesi isteniyor. Kiralık ev fiyatlarına zam sınırı olarak açıklanan yüzde 25 rakamının ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlığı arttıracağını belirten emlak uzmanları çarenin kiraya müdahale olmadığını savundu.

Ev kiralarını düşürmek için konut arzını arttırmanın zorunlu olduğunu belirten uzmanlar konutta bozulan arz talep dengesinin tekrar kurulması gerektiğini belirterek ev kiralarının konut üretimi artmadan düşmeyeceği belirtiliyor. Yine belediyelerin ve TOKİ gibi resmi kurumların ucuz kiralık sosyal konut projesi üretmesi de isteniyor.