Emlakçı komisyonunu alıcı mı öder satıcı mı?

Ev alım, satım ve kiralama işlemlerinde emlakçıya başvuranlar emlakçı komisyonu ödemelidir. Peki, emlakçı komisyonunu kim öder, nasıl hesaplanır? İşte ayrıntılar.
Emlakçı komisyonunu alıcı mı öder satıcı mı?

Ev satın alırken, kiralarken ya da ev satarken ev sahipleri ve kiracıların ilk rotası emlak ofisleri oluyor. Emlakçılar, hem alım hem de satım işlemlerinde yardımcı olmakla birlikte kendilerine en uygun evi bulmalarını sağlıyor.

Emlakçılar, alıcılar ve satıcıların talebi üzerine düzenlenen süreli ya da süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı ya da rehin bırakılması gibi tüm hukuki ve teknik işlemlere aracılık ediyor. Taraflar arasında anlaşma sağlanması durumunda ise emlakçının komisyon alma hakkı doğuyor.

Emlakçı komisyonunu kim öder?

Gayrimenkul alım ve satım konusunda ya da kiralanmasında iki tarafın anlaşması ve satış ile kiralamanın gerçekleşmesi durumunda Emlak Müşaviri belirlenen oranda komisyon almaya hak kazanır.

Ev alım ve satım işlemlerinde hem alıcı hem de satıcı emlakçı komisyonunu ortak oranda ödemektedir. Emlakçılar, taşınmaz mal alım satım ve kiralama işlemleri için farklı hesaplamalar ile komisyon alıyor. Ancak kiralamalarda sadece kiracıdan bir kereye mahsus olmak üzere, kontrat süresine bakılmaksızın 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10'unu + KDV ödüyor.

Alım ve satım işlemlerinde emlakçıya yüzde 4 oranında ödenen komisyonu alıcı yüzde 2, satıcı yüzde 2 oranlarında öder.

Emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'e göre emlakçı komisyonu, satış işlemlerinde en fazla satış bedelinin yüzde 2'si ile yüzde 18 KDV'sinin toplamı kadar alınabilmektedir. Kiralama işlemlerinde ise en fazla bir aylık kira bedeli ile yüzde 18 KDV'nin toplamı kadar olmaktadır.