Mars'ta uzay araçları donmuş su keşfetti

Bilim insanlarının uzay için yaptığı çalışmalar her geçen gün artarak devam ediyor. Konuya ilişkin bilim dünyasını harekete geçirecek önemli bir açıklama geldi. Mars’ta donmuş su bulundu. Peki, bu ne anlama geliyor?
Mars'ta uzay araçları donmuş su keşfetti

Avrupa Uzay Ajansı’nın ExoMars ve Mars Express misyonları Mars’ta önemli bir keşfe imza attı. Ekvator yanardağlarının tepesinde yaklaşık 60 olimpik havuz büyüklüğünde donmuş bir su keşfedildi.

Mars’ın yörüngesinde dönen iki uzay aracı, bilim dünyasını heyecanlandıran önemli bir keşif yaptı. Mars’ın ekvator kısmında yükselen volkanların tepesinde 60 olimpik havuz büyüklüğünde donmuş su kütlesi keşfedildi.

İMKANSIZ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORDU

Öte yandan bilim insanları daha önce Mars2ın bu kısmında don oluşabileceğinin resmen imkansız olacağını savunuyordu. Ancak bu yılın başında uzay araçlarından birinin su buzu olabileceğine dair kanıtlar bulduğunu duyurmuştu.

Bulunan donun miktarı çok küçük olduğu belirtildi. Ancak yapılan hesaplamalara göre soğuk mevsimlerde 150 bin ton suyun donması ve daha sonra buharlaşması anlamına gelen bu olayda suyun miktarının 60 olimpik yüzme havuzuna eşdeğer olduğu ortaya çıktı.

EVEREST'İN 3 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Yapılan çalışmalara göre don Mars’ın yanardağlarında keşfedildi. Öte yandan donmuş suyun bulunduğu Tharsis bölgesinde çok sayıda volkan olduğu biliniyor. Yanardağların büyüklüğünün devasa olduğunu ifade eden bilim insanları anlaşılması için Dünya’daki Everest Dağı’nın 1-3 katı arasında değişen yüksekliklere eş değer olduğunu belirtiyor.

Yapılan çalışmalar neticesinde bu volkanların geçmişteki patlamalardan dolayı büyük çukurlar oluşturduğu ve havanın yanardağ bölgesi üzerinde dolaşması sırasında volkan çukurlarında buz parçalarına oluşmasına neden olabileceği tahmin ediliyor.

BİLİMSEL ÇALIŞMA 2018 YILINDA BAŞLADI

Bilim insanları her geçen gün Mars ile ilgili çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. ExoMars TGO 2016 yılında Mars’a ulaştı. Ancak tam anlamda bilimsel çalışması 2018 yılında başlamış oldu.

Diğer yandan Mars Express’in 2003 yılından bu yana Mars’ın yörüngesinde bulunuyor.