Bakan Kurum "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İçin 5 Milyon Metrekare Alan Kiralandı!"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yapmış olduğu açıklama ile tıbbi ve aromatik bitkiler için 5.
Bakan Kurum "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İçin 5 Milyon Metrekare Alan Kiralandı!"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yapmış olduğu açıklama ile tıbbi ve aromatik bitkiler için 5.3 milyon metrekare alan kiralandığını duyurdu!

İlaç ve kozmetik sektörlerinde yaygın olarak kullanılan 131 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin Türkiye'de üretilmelerini sağlamak adına Hazine taşınmazlarının kiraya verildiğini duyurdu.



Hazine Taşınmazlarının Kiralanması İçin Yoğun Talep Var!



Bakan Kurum yapmış olduğu açıklamaında kozmetik ve ilaç sektöründe yoğun olarak kullanılan lavanta, gül, ada çayı, kekik, çörek otu, kinoa başta olmak üzere 131 tıbbi ve aromatik bitkinin 8 milyon metrekarelik alanın ihaleye çıkarıldığını, bu alanlardan 5.3 milyon metrekarenin kiralama işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.



Uygun bedel ve koşullarla taşınmazların kiraya verildiğini belirten Bakan Kurum "Ülkemizde ilaç ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan, lavanta, gül, ada çayı, kekik, çörek otu başta olmak üzere 131 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin yerli üretiminin arttırılarak ithalatının azaltılması amacıyla Hazine taşınmazlarını uygun bedel ve koşullarla kiraya veriyoruz. Hazine taşınmazları, üretim yapmak isteyenlere rayiç bedelin binde biri üzerinden, çok yıllık bitkiler için 10 yıla, tek yıllık bitkiler için ise 5 yıla kadar kiraya verilmektedir" dedi.



Hedef 10 Milyon Metrekarelik Alanda Ekim Yapmak



Başvuru sürecinin devam ettiğini belirten Bakan Kurum "Ayrıca bu üretim seferberliğine hız vermek amacıyla, 2019 yılında 10 milyon metrekare yüz ölçümlü Hazine taşınmazının ilana çıkarılmasını hedefliyoruz. Halen milli emlak gov tr adresinde başta Bursa, Aydın ve Antalya illeri olmak üzere 10 ilde toplam 4,6 milyon metrekare yüz ölçümlü Hazine taşınmazı ilanda ve başvuru süresi devam ediyor" diyerek başvuruda bulunmak isteyenlere çağrıda bulundu.



Kadın Girişimcilere Öncelik Tanınacak



Puanlama sistemi ile başvurular devam ederken Bakan Murat Kurum "Kadın girişimci veya 18-40 yaş arası genç çiftçiler, ziraat mühendisi ya da ziraat teknisyenleri, taşınmazın bulunduğu yerde ikamet eden ya da kayıtlı olanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tıbbı aromatik/süs bitkisi yetiştiricileri, tarımsal amaçlı birlik kooperatif vb. gibi üretici örgütlerine öncelik hakkı tanınıyor" diyerek şimdiye kadar kiralama yapan kişilerin yüzde 20'sinin kadın olduğunu belirtti.



Emlak365.com