Balon Ödeme Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Balon Ödeme, kredi çekmek isteyenlerin düşünmesi gerektiği borçlulara büyük kolaylıklar sağlayan bir ödeme şeklidir.
Balon Ödeme Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Balon Ödeme, kredi çekmek isteyenlerin düşünmesi gerektiği borçlulara büyük kolaylıklar sağlayan bir ödeme şeklidir.

Bu ödemenin en büyük özelliği ödemeye başlanacağı zaman düşük taksit ile başlayıp sonrasındaki taksitlerin ise toplu ödeme şeklinde yapılmasıdır. Sabit bir ödeme faiz olmasına rağmen ödeme süreleri oldukça geniştir. Bu tip ödemeler daha çok konut kredisi çekenlerin tercih ettiği gibi, ticari ve taşıt kredileri çekenler arasında da sıklıkla tercih edilmektedir.



Balon Ödeme Nedir?



Balon ödemeyi en kısa şekilde tanımlayacak olursak, krediyi alan kişin faizi değiştirmeksizin ödenecek olan ilk taksitleri oldukça cüzi bir miktarda olup sonlara doğru ise bu ödenecek miktarda artış göstermesidir.



Örnek vermek gerekirsek %0.50 faiz ile aldığımız bir konut kredisinin aylık taksitleri normal kredilerde 1000 liraya denk geliyorsa, balon ödemeli kredilerde ilk taksitler 500 TL ye denk geliyor fakat son taksitler de kalan tutar daha yüksek bir meblağ ile ödenecektir.



Böylelikle kredi çekenler balon ödemeyi tercih ederlerse çok fazla zorlanmayacaklardır. Günümüzde ise bir çok banka balon ödeme fırsatlarını müşteriye sunmaktadır özellikle Ziraat, Halkbank gibi devlet bankaları bunlardan sadece birkaçıdır.



Balon Ödemenin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?



Balon ödemenin, kredi çekenler için birçok avantajı bulunmaktadır. Bu kredi sayesinde yeni bir ev almak, yeni bir taşıt almak oldukça kolaydır. Bu ödemenin vermiş olduğu esnek ödeme planı sayesinde kredi çekenlerin elinde olan paranın orta vadede alternatif yatırım araçlarına da dönüştürebileceklerdir ve borç ödemekte zorlanmayacaklardır.



Bu ödeme şekli daha çok yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Balon ödeme yatırımcıların bütçelerine uygun kredi miktarına ve ödeme seçeneğine karar vermediği takdirde zorluklar çıkarabilir. Örnek verecek olursak, balon ödemeli kredilerde son ödemeler toplu şekilde yapılacağı için mutlaka miktarına göre karar verilmelidir. Genel olarak bakıldığında ise balon ödemenin dezavantajından çok avantajı bulunmaktadır.



Emlak365.com