Brüt Kira Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Kira hesaplaması için kullanılan yöntemlerden biride brüt kira hesaplamasıdır. Peki, brüt kira nedir, nasıl hesaplanır? Detaylar haberimizde...
Brüt Kira Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Kira hesaplaması için kullanılan yöntemlerden biride brüt kira hesaplamasıdır. Peki, brüt kira nedir, nasıl hesaplanır? Detaylar haberimizde...

Brüt kira, konut ya da işyeri gibi bir taşınmazın ya da büfe benzeri bir taşınır malın, belirlenmiş bir süre zarfından başka birinin kullanımına verilmesine kira denir.



Kira işlemlerinde, taşınır ya da taşınmaz malın mülkiyet hakkını elinde tutan kişi, mülkünü kiraladığı kişiden belirli bir meblağ ödeme alır. Kişilerin kendi aralarında anlaşarak belirlediği bu meblağın ödenmesine kira bedeli adı verilmektedir. Bununla ilgili olarak konutlarda ve işyerlerinde söz konusu kira bedeli vergilendirilmek zorundadır. Bu vergilendirme aşamasında da net kira ve brüt kira kavramları ortaya çıkmaktadır.



Net Kira ve Brüt Kira Nedir?



Bir taşınmazı kiralamak isteyen mülk sahipleri tarafından en çok merak edilen konulardan biri de net kira brüt kira nedir hakkındadır. Bu konuyu açıklamak adına net kira ve brüt kira kavramlarını ayrı ayrı incelemek gerekmektedir.



• Net Kira: Mülk sahibi tarafından kiralanacak olan taşınmaz konut olarak belirlenmişse ödemeler net kira bedeli üzerinden yapılmaktadır.



• Brüt Kira: Mülk sahibi tarafından kiraya verilecek olan taşınmaz, ticari bir amaçla kullanılacaksa net kira ve brüt kira kavramlarıyla işlem yapılması gerekir. Dolayısıyla Gelir Vergisi Kanunu gereği ödenen kirada stopaj vergisi uygulanmaktadır.



Brüt Kira Oranı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?





İşletmelerin kira sözleşmesinde yer alan taşınmaza ait kira bedeli brüt kira kapsamında değerlendirilir. Bununla beraber brüt kira bedelinin %20’si vergi kesintisi olarak alınır. Stopaj olarak tanımlanan bu kesintide tüm sorumluluk kiracıya aittir.



Örnek olarak kira bedeli 1000 TL olan bir işyerinde net kira bedeli 800 TL olmaktadır. Kalan 200 TL ise vergi kesintisi olan stopaj bedelidir.



Brüt kira hesaplamak için net kira bedeli üzerinden işlem yapılmalıdır. Brüt kira hesaplama 2019 yılında örnek olarak şu şekilde yapılabilir:



- Brüt kira hesaplarken 2000 TL net kiraya sahip bir işyerinin brüt kirası 2000 / 0,800 = 2500 TL’dir.



Emlak365.com