Dev Obruklar Konya'yı Tehdit Ediyor, Sayıları 300'ü Aştı, Engellenemiyor!

Aniden açılan ve bu nedenle büyük tehlike yaratan dev obruklar Konya'da halk arasında panik oluşmasına neden oluyor.
Dev Obruklar Konya'yı Tehdit Ediyor, Sayıları 300'ü Aştı, Engellenemiyor!

Aniden açılan ve bu nedenle büyük tehlike yaratan dev obruklar Konya'da halk arasında panik oluşmasına neden oluyor. Konya Karapınar'da yer alan dev obruklar yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı.

Obruk Nedir, Obruk Ne Demek?

Yer altı sularının karbonik asitle zenginleşmesi sonucunda asit özelliğine kavuşması ve kireç taşlarını eritmeye başlaması sonucu yer altına doğru mağaralar meydana getirmesi ile obruk oluşumu için ilk adım atılmış olur. Mağaralarda yer alan suyun çekilmesi ile toprağın üzerinde yer alan örtü kendisini taşıyamıyor ve büyük bir gürültü ile aniden çöker. Bu nedenle ağız çapları derinleştikçe büyüyen çukurlar oluşur ve bu dev çukurlara obruk adı verilir.

Konya Karapınar Obruk İstilası Altında!

Türkiye'de obruklar en çok Konya ilinde görülüyor. Özellikle de Konya ilinde yer alan Çumra, Karapınar ve Akören ilçesinden Tuz gölüne kadar olan bölümde son yıllarda sık sık obruklar oluşuyor. Şu ana kadar belirtilen bölgelerde sayıları 300'e yakın obruk açılırken obrukların yerleşim yerlerine yaklaşması büyük panik yarattı.

Obruk Oluşumu Engellenemez, Konya Büyük Tehlike Altında!

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, "Obruklar, önceden daha yüksek kotlarda meydana geliyordu. Son yıllarda aşırı yeraltı su kullanımı ve kuraklık şartları nedeniyle su seviyesi çekildi. Su- kayaç etkileşimi olduğu noktalar daha düşük kotlara geldi. Günümüzde yerleşim alanlarında, tarlalarımızda, küçük yerleşim birimlerinde obruklar olmaya devam ediyor. Sadece geçtiğimiz yıl 9 civarında obruk meydana geldi. Bütün bölgeye baktığımız zaman Çumra’dan Tuz Gölü’ne kadar olduğu bölgede 300 civarında obruk vardı. Geçen yıl 300’ü aşmış olduk" diyerek yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.