Devletin Tapu Harcı Geliri 11 Milyar Lira Sınırını Aştı!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre devletin kasasına giren tapu harcı geliri rekor kırdı.
Devletin Tapu Harcı Geliri 11 Milyar Lira Sınırını Aştı!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre devletin kasasına giren tapu harcı geliri rekor kırdı.

Açıklanan verilere göre Türkiye genelinde 2018 yılında 2,5 milyon konut, arsa, işyeri ve tarla gibi taşınmazlardan oluşan gayrimenkul tapu dairelerinde yapılan işlemlerle el değiştirdi.



Yapılan işlemlerden elde edilen gelir ise 10 milyon lirayı aşarak 10 milyar 72 milyon liraya ulaştı. 2018 yılında yapılan 8.9 milyon işlemden elde edilen toplam tapu harcı geliri ise 11 milyar 291 milyon lira olarak açıklandı.



Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu İle Devletin Tapu Harcı Geliri Katlanacak!



Konu hakkında AA muhabirine yapmış olduğu açıklamalarda Era Gayrimenkul Genel Müdürü Can Özatay "Bakanlığın bu formülü; değerleme şirketlerinden ekspertiz raporunu şart koşmayı öngörüyor.



Aslında mart ayının başından itibaren yabancıya konut satışında da değerleme raporu zorunluluğu fiili olarak başladı. Gayrimenkul satışlarında ekspertiz şartı getiren bu formülün yabancının yanı sıra yerlide de uygulanması halinde inşaat sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilecek, tapu harcı artacak, Türkiye'nin marka değerinin yabancı yatırımcı nezdinde artırılması sağlanacaktır" diyerek yeni uygulama hakkında bilgi verdi.



Yabancıya Konut Satışında Ekspertiz Zorunlu Oldu!



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hatırlanacağı üzere Mart ayında başladığı yeni uygulama ile yabancıya konut satışında ekspertiz zorunluluğu getirmişti.



Yapılacak olan yeni uygulama ile bundan sonra taşınmaz satışlarında tapu devri yapılırken vatandaşın beyanı değil, ekspertiz tarafından belirlenen konutun değeri kullanılacak.



Böylelikle tapuda düşük değer göstermek ve bu şekilde daha düşük tapu harcı ödemek isteyen kişilere geçit verilmeyecek. Ev alacak kişiler için bu daha yüksek tapu harcı ödemek anlamına gelecek.



Devletin tapu harcı geliri yıldan yıla yükselmeye devam ederken artan konut satış rakamları sonrasında atılacak olan bu adım ile tapu harcı gelirinin daha da yükselmesi bekleniyor.



Emlak365.com