Dolarla Kira Sözleşmesi İmzalayanlar Ne Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yapmış olduğu açıklama ile dövizle kira sözleşmesi yapılmasını yasaklayacaklarını duyurmuştu. Peki, dolarla kira sözleşmesi imzalayanlar ne olacak?
Dolarla Kira Sözleşmesi İmzalayanlar Ne Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yapmış olduğu açıklama ile dövizle kira sözleşmesi yapılmasını yasaklayacaklarını duyurmuştu. Peki, dolarla kira sözleşmesi imzalayanlar ne olacak?

Sürekli olarak yükselen dolar ve euro kuru dövizle kira sözleşmesi imzalayan kişilerin büyük zarara uğramasına neden olmaya devam ediyor.



Kira ödeme günleri arasında binlerce lira fark ödemek zorunda kalan kiracılar devletten mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Özellikle de AVM'de kiracı olanlar ve dövizle kira sözleşmesi imzalamaya mecbur bırakılan esnaflar iflas noktasına gelmiş durumda.



Dövizle Kira Sözleşmesi Yasaklanırsa Bu Mevcut Sözleşmelere Yansıyacak Mı?



Hayır, ne yazık ki imzalanan sözleşmeler edinilmiş haklar kapsamında yer aldığı için böyle bir kanun çıkarılsa dahi bu mevcut sözleşmeleri etkilemeyecek. Geçiş kadameli olarak sağlanacak. Yeni kira sözleşmeleri dövizle yapılamayacak, mevcut kira sözleşmeleri aynı koşullarda devam edecek ancak yenilenirken Türk Lirası ile yenilenecek.



Dövizle Kira Sözleşmesi Yasaklanırsa Alışveriş Merkezleri Kapanır!



Konu hakkında açıklamada bulunan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, "Bunun sebebi de bu AVM'lerin döviz ile borçlu olması. Bu durum nasıl dengelenecek? Berat Albayrak bu AVM'leri kapsam dışı tutacaklarına dikkat çekti.



Bir diğer unsur da Türkiye'deki AVM'lere yabancıların 15 milyar dolar, yaklaşık 100 milyar TL'lik yatırımı var. Kaçmalarını istemeyiz. Bilakis perakendeciler yabancı yatırımcının Türkiye'ye daha fazla gelmesini ister" diyerek duruma dikkat çekti.



Dolarla Kira Ödeyenler Mağduriyet Yaşıyor



Konunun kiracı kapsamında yer alan taraflarından biri olan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise perakende sektörünün dövizle kira uygulamasının sona ermesini istediğini belirterek "Kiralamanın günlük kurdan yapıldığı AVM'ler tarafında ciddi sıkıntı olduğunu biliyoruz.



Bize çok ciddi şekilde kolaylık sağlayan AVM'lerin de olduğunu belirtmek istiyorum. Maliyetlerimizi hesaplamada sıkıntılar ve kontrol edemediğimiz genel giderlerimiz var. 100'ün üstünde AVM'den günlük kur ile fatura geldi. Ayın 1'inde dolar 5.80'miş. Ayın 3'ünde kirayı ödüyoruz. Kur 6.20 diye ek fatura gönderiyorlar. Burada hakkaniyet yok" dedi.



Emlak365.com