Dünyanın Nazar Boncuğu 'Meke Gölü' Kurudu

Şekli nedeni ile dünyanın nazar boncuğu olarak gösterilen Meke Gölü ne yazık ki Konya havzasında yaşanan kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeni ile kurudu.
Dünyanın Nazar Boncuğu 'Meke Gölü' Kurudu

Şekli nedeni ile dünyanın nazar boncuğu olarak gösterilen Meke Gölü ne yazık ki Konya havzasında yaşanan kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeni ile kurudu.

Meke Gölü Nerede?

Krater gölü olan yukarıdan bakıldığında nazar boncuğunu andıran bir görüntüye sahip olması nedeni ile halk arasında "dünyanın nazar boncuğu" ismi ile anılan Meke Gölü Konya'nın Karapınar ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Karapınar - Ereğli Yolunun 7. kilometresinde yer alan sapaktan gidildiğinde 2 kilometre içeride bulunmaktadır.

Meke Gölü Nasıl Oluşmuştur?

Bundan 5 milyon yıl önce meydana gelen volkanik patlama sonucunda oluşan Meke Gölü zamanla bu alanın su ile dolması neticesinde göl haline gelmiştir. Gölün ortasında 9 bin sene önce ikinci bir patlama daha yaşanması neticesinde gölün ortasında yer alan ikinci kriter oluşarak göle nazar boncuğu görüntüsü kazandırmıştır.

Meke Gölü Neden Kurudu?

Meke Gölü'nün kuruma nedenleri arasında ilk sırayı bölgedeki kuraklık alıyor. Bölgede yaşanan kuraklığa eklenen bölge halkının bilinçsiz sulama yapması da eklenince gölün kuruması önlenemez hale geldi. Uzmanlar sadece Meke Gölü'nün değil bu göl yakınında bulunan Akgöl, Acıgöl, Akşehir Gölü ve Eber Gölü içinde kuruma tehdidi bulunduğuna dikkat çekerek bir an önce kurtarma çalışmalarına başlanmasını istedi. Gölün eski güzel haline kavuşturulması ise bölge halkının ortak isteği olarak öne çıkıyor. Çalışmalar hakkındaki haberleri emlak365.com sitemiz üzerinden takip edebilirsiniz.

Meke Gölü Son Hali

Yapılan bilinçsiz sulamalar nedeni ile yer altı su kaynaklarının tükenmesi ve Konya Havzası 'nın 2010 yılından bu yana yeteri kadar yağış almaması nedeni ile ne yazık ki Meke Gölü kuruyor. Gölün bazı yerlerinde sadece bir avuç su kalırken gölün son hali ise görenlerin yüreğini burkuyor. Kaynak: emlak365.com