Emlak Vergisi 2019 Ödeme Takvimi, Oranı ve Muafiyet Şartları!

Taşınmaz sahipleri için emlak vergisi 2019 ödeme takvimi işlemeye başladı. Peki, emlak vergisi oranı ve muafiyet şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...
Emlak Vergisi 2019 Ödeme Takvimi, Oranı ve Muafiyet Şartları!

Taşınmaz sahipleri için emlak vergisi 2019 ödeme takvimi işlemeye başladı. Peki, emlak vergisi oranı ve muafiyet şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Taşınmaz sahiplerinin ödemekle yükümlü oldukları vergiler arasında yer alan emlak vergisi 2019 takvimi işlemeye başladı.



Ev ve işyeri gibi taşınmazlara sahip olan kişilerin ödemeleri zorunlu olan emlak vergisi için 2019 yeniden değerleme oranı da ilan edildi.



Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri Ne Zaman? (2019 Yılı Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri)



Emlak Vergisi 1. taksit ödeme tarihi 2019 yılı için 1 Mart 2019 Cuma günü başlayacak. Emlak Vergisi 1. taksit son ödeme günü ise 2019 yılı için 31 Mayıs Cuma günü olarak uygulanacak.



Emlak Vergisi 2. taksit ödeme tarihi ise 2019 yılı için 1 Kasım Cuma günü başlayacak. Emlak Vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ise 29 Kasım 2019 Cuma günü olarak uygulanacak.



Emlak Vergisi Oranı!



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:74 ile belirlenen yeniden değerleme oranı yüzde 23,73 oldu.



Yayımlanan tebliğde "2018 yılı için yeniden değerleme oranı %23,73 (yirmi üç virgül yetmiş üç) olarak tespit edilmiş ve 30/11/2018 tarihli ve 30611 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 503) ile ilan edilmiş bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.



2017 Yılında Yapılan Takdirler Nedeniyle 2018 Yılında Mükellefiyeti Başlayanların 2019 Emlak Vergi Değeri Hesaplaması Örnekleri



Yayımlanan yeni tebiğin 3. maddesinde "(1) 2017 yılında yapılan takdirler nedeniyle bina ve arazi vergisi mükellefiyeti 2018 yılından itibaren yeniden başlamış bulunmaktadır.



(2) Bu mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2019 yılı vergi değerleri, 2018 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%23,73/2=) %11,865 (on bir virgül sekiz yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır" ifadelerine yer verildi.



Kimler Emlak Vergisi Öder?



Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı bulunan ve emlak vergisi muafiyeti hakkında yararlanamayan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemelerinin mutlaka belirlenen tarihler içerisinde yapılması gerekiyor. Aksi durumda kişi gecikmeye düştüğü için yüzde 1,40 oranında emlak vergisi gecikme faizi ödemekle yükümlü kalıyor. Bu nedenle taşınmaz sahiplerinin emlak vergisi ödeme tarihi duyurularını yakından takip etmeleri gerekiyor.



Emlak Vergisi Muafiyeti



Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi içinde de bazı muafiyetler uygulanmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti 2018 yılında da uygulanmakta olup bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin emlak vergisi muafiyet dilekçesi yazarak bağlı oldukları belediye üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?



Aşağıda yer alan emlak vergisi muafiyeti şartları için uygun olan kişiler emlak vergisi ödemeyen kişiler arasında yer almaktadır. Bu şartlar;



Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmaması kaydı ile hiçbir geliri olmayan kişiler, ev hanımları, şehit yakınları, gaziler ve emekliler emlak vergisi ödemiyorlar.



Ancak kişinin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Yine bu kişinin daha önceden ödemiş oldukları emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi geri alınabiliyor.



Emlak365.com