Ev alacaklar ve satacaklar için önemli soru: Rayiç bedeli nedir, ne işe yarar?

Türkiye’de son zamanlarda konut sektöründe durmalar yaşansa da ev ve konut satışları hızını kaybetmeden sürdürüyor.
Ev alacaklar ve satacaklar için önemli soru: Rayiç bedeli nedir, ne işe yarar?

Türkiye’de son zamanlarda konut sektöründe durmalar yaşansa da ev ve konut satışları hızını kaybetmeden sürdürüyor. Şehir değiştirecek olanlar, büyükşehirlerden sıkılanlar evlerini satarak farklı şehirlere yerleşme planı kuruyor. Ev alacak ve satacak olanları yakından ilgilendiren soruların en başında rayiç bedeli geliyor. Ev alacak olanlar ve satacaklar, rayiç bedelinin ne olduğunu çoğu zaman bilmeden evini satmaya ya da yeni ev almaya çalışıyor. Peki, rayiç bedel nedir, ne işe yarar? Rayiç bedeli belirleyen unsurlar nelerdir? Rayiç bedel nasıl belirlenir? Sorularının cevabı haberimizde…

Ev alma ve satma planı olan vatandaşlar için en önemli soruların başında rayiç bedeli yer almaktadır. Evi satmadan önce fiyatının ne kadar olduğunu merak eden vatandaşlar da ev almadan önce rayiç bedelinin ne kadar olduğunu merak eden ev alacaklarda aynı soruların cevabını arıyor. Peki, rayiç bedel nedir, ne işe yarar? Rayiç bedeli belirleyen unsurlar nelerdir? Rayiç bedel nasıl belirlenir? Sorularının cevapları haberimizde…



RAYİÇ BEDEL NEDİR?



Taşınmaz bir malı (arsa, konut vs.) olan vatandaşların alım satım yaptıkları dönemde akıllarına takılan en büyük soruların başında rayiç bedeli geliyor. Taşınmaz malların, günümüzdeki piyasa şartlarına uygun bir şekilde, arz-talep dengelerine göre yıldan yıla değişiklik gösteren değerine rayiç bedel yani pazar değeri denir.



Kanunen rayiç bedelin tanımı ise, “Satılacak taşınmazların 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedeldir” diyerek yapılmaktadır.



RAYİÇ BEDELİ NASIL BELİRLENİR?



Vatandaşlara ait olan ve alım-satımı yapılacak taşınmazın satış bedelini belirlemede yani rayiç bedeli önemli bir unsurdur. Satılacak olan taşınmazın satış bedeli belirlenen rayiç bedelden daha düşük olamaz. Maliye Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği değerlendirme kararı sonrası valilik tarafından atanan bir komisyon tarafından yapılan rayiç bedeli ev alacak ve satacaklar için çok önemli bir kriterdir.



RAYİÇ BEDEL NEYE GÖRE BELİRLENİR?



PİYASA DEĞERİNE GÖRE RAYİÇ BEDEL!



Taşınmasın yer aldığı gölgede arz talep dengeleri, semt, ilçe, mahalle, sokak, ulaşım rayiç bedeli etkileyen özelliklerdir. Bu özellikler piyasada oluşan değer olarak değerlendirilir.



EMLAK VERGİSİNE GÖRE RAYİÇ BEDEL



Mülkün minimum değeri hesaplanan ve genellikle piyasa değerinin altında olan değer ise emlak vergisi esas alan değerdir.



RAYİÇ BEDEL NASIL HESAPLANIR?



Satılacak ya da alınacak konut, ev ve taşınmaz malın rayiç bedelini hesaplarken öncelikle yer aldığı semtteki en az diğer üç gayrimenkulün metrekaresi ve rayiç bedellerinin öğrenilmesi gerekir.



Daha sonra hesaplama şu şekilde yapılabilir;



– Gayrimenkulün bulunduğu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu, diğer üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin metrekare toplamına bölerek saptayabilirsiniz.



– Evin gerçeğe yakın rayiç bedelini, ilk aşamada bulduğunuz metrekare başına düşen bedelini, esas rayiç bedeli bulunmak istenen evin metrekaresi ile çarparak bulabilirsiniz.



EMLAK365.COM